Home VestiBiznis & Finansije Proglašen bankrot KAP-a

Proglašen bankrot KAP-a

by bifadmin
Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) danas je i zvanično bankrotirao, po odluci Privrednog suda u Podgorici. Ta fabrika, nekadašnji ponos Crne Gore, od početka jula je u stečaju, a poverioci u predvidjenom roku nisu dostavilu plan o reorganizaciji preduzeća. Bankrot znači da će se imovina KAP-a prodavati u celini ili delovima, kako odluče poverioci. Postoji i mogućnost prodaje preduzeća kao pravnog lica, i u tom slučaju bi novi kupac preuzeo samo imovinu fabrike, ali ne i njene dugove.

Knjigovodstvena vrednost fabrike je 180 miliona evra, dok je priznati dug upola veći, što je skoro devet procenata BDP-a Crne Gore. Ukupna potraživanja KAP iznose 459 miliona evra. Novac od prodaje imovine KAP biće u stečajnoj masi iz koje će se namiriti poverioci.

kap podgorica aluminijum1

Najavljeno je da će imovina KAP-a biti ponudjena na prodaju za dvadesetak dana. Fabrika najviše duguje drzavi – 148 miliona evra, a zatim kompanijama koje kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska – 93,5 miliona evra (Centralno evropska aluminijumska kompanija – CEAC i En plus grupa), te Elektroprivredi Crne Gore 45 miliona i ruskoj VTB banci 25,8 miliona evra.

Fabrika aluminijuma od početka stečaja zapošljava 700 ljudi i prosle godine činila je 4,7 procenata ukupnog izvoza zemlje.

Pročitajte i ovo...