Home VestiEkonomija Akcije HP skočile pošto je najavljena stabilizacija u 2014.

Akcije HP skočile pošto je najavljena stabilizacija u 2014.

by bifadmin

Izvršni direktor Hewlett Packard Meg Vitman juče je investitorima kompanije saopštila da će 2014. doći do stabilizacije prihoda, uz povremene „džepove rasta“, a da će prihodi dobiti na ubrzanju u 2015. Ova vest dovela je do skoka vrendosti akcija HP za 9,5% u jednom danu.

hp voda

Pošto su prethodno akcije HP pale od avgusta za 20% usled lošijih finansijskih pokazatelja i nesigurnosti akcionara da će direktorka Vitman uspešno sprovesti svoj dugoročni plan „reorganizacije i preokreta“, juče je osvanuo prvi uspešan dan za američkog IT giganta posle nekoliko meseci. „Fiskalna 2014. biće veoma bitna jer će u tom periodu doći do stabilizacije prihoda, u 2015. može se očekivati ubrzanje, a već u 2016. ponovno zauzimanje liderske pozicije u industriji“, agencija Reuters prenosi reči Vitmanove.

Prema njenoj strategiji više od tri milijarde dolara biće uloženo u istraživanje i razvoj. Akcionari očekuju da će im tokom sledeće fiskalne godine biti vraćeno oko 3,5 milijarde dolara kroz dividende. Iako je prodaja masivnog sektora štampača i dalje vodeća na tržištu, HP trpi u PC segmentu, zbog porasta prodaje tableta i pametnih telefona. Vitman želi da HP u naredne tri godine zauzme lidersku poziciju na tržištu korporativnih servisa, fgde su trenutno vodeći Oracle, Cisco Systems i International Business Machines.

Pročitajte i ovo...