Home VestiBiznis & Finansije Sutra u Londonu predstavljanje investicionih potencijala Srbije

Sutra u Londonu predstavljanje investicionih potencijala Srbije

by bifadmin

U Londonu će sutra biti organizovana investicionu konferenciju „Serbia Investment Day“ na kojoj će biznismenima i najvećim investitorima iz Evrope biti predstavljene mogućnostima ulaganja u Srbiju. Na skupu će ućestvovati premijer Srbije Ivica Dačić, a moguće je da će iz Abu Dabija u London doputovati i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Teme skupa biće ekonomska, ali i politička situacija u Srbiji, početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, sporazumi o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Turskom i Rusijom. Investitorima u Evropi biće ukazano i na povoljan geografski položaj Srbije kao ključne zemlje za poslovanje, posebno za one kompanije koje su zainteresovane za centralnu i jugoistočnu Evropu i Aziju.

Predsednik Britansko-srpske privredne komore Pol Džadž ranije je kazao da je 70 britanskih kompanija izrazilo interes za investiranje u privredu Srbije, posebno u oblasti rudarstva, energetike, telekomunikacija, poljoprivrede, turizma i stručnog obrazovanja preduzetnika.

dream

Prema podacima Privredne komore Srbije, investitori iz Velike Britanije najviše su zainteresovani za razvoj obnovljivih izvora energije, proizvodnju organske hrane i razvoj finansijskog tržišta u Srbiji. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je obim britanskih direktnih ulaganja u Srbiju u periodu od 2005. do 2012. iznosio 283,9 miliona evra.

Po obimu robne razmene Srbije sa svetom u 2012. godini, Velika Britanija je bila 19. partner Srbije u izvozu (1,27 odsto) i 23. partner u uvozu (1,32 odsto). Ukupna spoljnotrgoinska razmena Srbije i Velike Britanije 2012. bila je 385,6 miliona dolara.

Srbija je prošle godine ostvarila deficit u razmeni s Velikom Britanijom od 85 miliona dolara, jer je izvoz bio 145,3 miliona dolara, a uvoz 240,3 miliona dolara. U prvih sedam meseci ove godine ukupna robna razmena Srbije i Velike Britanije bila je 248,7 miliona dolara, od čega je uzvoz bio 104,3 miliona, a uvoz 144,4 miliona dolara.

Srbija je u Veliku Britaniju najviše izvozila proizvode od kaučuka, mineralnu rudu, žitarice, električne mašine i aparate, dok je najviše uvozila drumska vozila, medicinske i farmaceutske proizvode, eterična ulja i industrijske mašine za opštu upotrebu.

Najznačajniji izvoznici iz Srbije u prvih sedam meseci ove godini bili su Kuper tajer end rabr Srbija, Fijat automobili, Tigar, Koncern Farmakom, Tetrapak, a medju najvećim uvoznici bili su takodje Kuper tajer, ali i Feniks farm, Delta auto, Bol pekidžing, Reno Nisan Srbija, Vest farmaceutikals, Tojota Srbija.

Pročitajte i ovo...