Home VestiEkonomija Air Serbia najavila obnovu flote sa deset aviona A320Neo do 2020.

Air Serbia najavila obnovu flote sa deset aviona A320Neo do 2020.

by bifadmin

Air Serbia objavila je danas da je potvrđen dolazak deset aviona tipa Airbus nove generacije A320neo u njenu flotu. Ova kupovina, po cenovniku, vredi milijardu američkih dolara.

a320-neo
Posao koji je postignut za potrebe kompanije Air Serbia, objavljen na Dubai Air Show-u, deo je aranžmana kojim strateški partner Etihad Airways upotpunjuje potrebe za flotom od ukupno 117 aviona tipa Airbus. Model A320neo zameniće osam letelica A319 i dva A320, koji su trenutno uzeti u najam kako bi se postepeno zamenila stara flota od deset aviona tipa Boeing B 737-300. Očekuje se da novi A320neo budu isporučeni između 2018. i 2020. godine.
Prema rečima generalnog direktora Daneta Kondića, Air Serbia ima za cilj da postane aviokompanija svetske klase i zato se ubrzano krenulo i sa uvođenjem većeg broja savremenih vazduhoplova tipa Airbus A319 i A320 u flotu, kako bi se što pre poboljšali kvalitet putovanja i usluga za goste nacionalne aviokompanije. “Sa avionima A320neo, kako budemo širili našu mrežu na dodatne destinacije širom Evrope, postavićemo novi standard za svoj proizvod i uslugu koju pružamo gostima. Tip A320neo ponuđen je kao najbolja opcija u porodici aviona A320, ima nove motore i vrhove krila izgrađene po Šarklet (Sharklet) tehnologiji, što omogućava dodatnu energetsku efikasnost, odnosno uštedu goriva od čak 15 odsto. Do kraja oktobra Airbus je imao poružbine od 44 aviokompanije za čak 2.487 ovih aviona, što A320neo čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada i dokazuje da je ovaj avion lider na tržištu”, rekao je Kondić.

Sa isporukom ovih deset novih aviona između 2018. i 2020, Air Serbia će biti prva aviokompanija u regionu koja će imati najsavremeniju flotu Airbus-ovih vazduhoplova. Poslednja isporuka novog aviona za sada bivšu nacionalnu aviokompaniju Jat Airways, bila je 1988. godine. A sada je, kroz naše partnerstvo sa Etihad Airways-om, odobreno i aktiviranje 23 miliona USD zadržanih od prethodnog depozita Jat Airways-a, kao avansa za ove vazduhoplove”, istakao je Siniša Mali, savetnik ya ekonomiju i finansije u Vladi Srbije.

Pročitajte i ovo...