Home VestiEkonomija Direktor General Electric: Otvorite granice, smanjite nezaposlenost!

Direktor General Electric: Otvorite granice, smanjite nezaposlenost!

by bifadmin

Države Evrozone i dalje se oporavljaju od posledica višegodišnje krize, među kojima su i najteže pogođene Grčka i Španija, kao i manje pogođene Irska i Portugal u kojima i dalje stopa nezaposlenosti beleži najviši nivo.

eu radnici

„Evropa mora prestati sa svojim nacionalističkim težnjama ukoliko želi da zaista pomogne izgubljenoj generaciji radnika“, rekao je Ferdinando Beccalli-Falco regionalni šef američke multinacionalne kompanije General Electric. On je podsetio da postoje zemlje Evrozone u kojima je nezaposlenost dostigla i 50%. On smatra da je neophodno da Evropa otvori svoje granice i birokratiju svede na minimum kako bi se oni u potrazi za poslom lakše snalazili u svom begu od hronične nezaposlenosti. Bescalli-Falco poziva na „ujedinjenu Evropu“ i dodaje: „Ukoliko mlado nezaposleno stanovništvo Španije može da pronađe posao u Britaniji ili Nemačkoj, naša je obaveza da im omogućimo da do tog posla stignu bez gomile nepotrebne birokratije.

Iako Evrozona beleži skroman rast od 0,1% u trećem kvartalu godine, Beccalli-Falco smatra da bilo koja vrsta fragmentacije Evropske Unije u oblasti politike i ekonomije može naneti samo štetu daljem rastu. „To vodi stvaranju zidova, a sa takvim zidovima oko svoje zemlje i regije nikada nećemo zabeležiti ekonomski rast“, kaže Beccalli-Falco. Evropa mora iskoristiti svu svoju snagu kao najveći trgovinski blok kako bi izgradila bliže veze sa nekim od najpoznatijih svetskih giganata. U februaru, SAD i Evropska Unija objavile su da će početi sa pregovorima oko slobodnotrgovinskog pakta poznatog kao „Prekookeanski trgovinski i investicioni pakt“ kako bi se povećao ekonomski rast. Međutim, pregovori su naišli na svoj kamen spoticanja – nemačku kancelarku Angelu Merkel koju je navodno špijunirala američka Državna bezbednosna agencija.
Beccalli-Franco navodi da sporazum o trgovini predstavlja veliku šansu za Evropu i da bi svi trebalo da se potrude da se do potpisivanja sporazuma što pre dodje, a da se sporovi oko sitnica rešavaju kad to bude neopodno.

Izvor: CNN

Pročitajte i ovo...