Home VestiBiznis & Finansije Grčka će štedeti i kao predsedavajući EU

Grčka će štedeti i kao predsedavajući EU

by bifadmin

Grčka je objavila da će u narednoj godini trošiti znatno manje novca nego ostale države predsedavajući EU. Grčki ministar finansija Janis Sturnaras je saopštio da će predsedavanje EU planirano za prvu polovinu 2014.godine podrazumevati budžet od samo 50 milion evra, ili 68 miliona američkih dolara, što je značajno manje u odnosu na trošak koje su imale druge zemlje članice Evropske Unije, kao na primer 80 milion evra koliko su potrošile Austrija, Finska, Portugal i Slovenija. Za vreme mandata predsednika Sarkozija, Francuska je za vreme predsedavanje izdvojila čak 175 milion evra.

Pored skromnog budžeta, Vlada Grčke objavila je dodatne detalje kao dokaz da je zaista ozbiljna u svojim namerama smanjenja troškova, a među njima su i smanjen broj ljudi koji će činiti organizacioni tim, izbegavanje nepotrebnih troškova putovanja tako što će  svih 140 događaja i sastanaka biti održano u glavnom gradu Atini, kao i pokrivanje troškova putovanja samo ministrima zemalja i njihovoj pratnji.

grcki parlament

Na konferenciji za medije koja je održana u ponedeljak, Evangelos Venizelos, ministar spoljnih poslova Grčke, rekao je da očekuje da će ovo predsedavanje biti simbol oporavka Grčke. „To nije lako postići, ali je za Grčku veoma važno da se u evropskoj porodici i u svetu ne smatra zemljom u krizi, već da se na nju gleda kao na jednakog partnera  i člana Evrozone, kao na suverenu, nezavisnu i ponosnu državu koja pati od posledica krize, ali koja ima pravo da se nada i veruje u potpuni oporavak“, naveo je Venizelos.

Pročitajte i ovo...