Home VestiBiznis & Finansije U Ukrajini nastavljeni protesti

U Ukrajini nastavljeni protesti

by bifadmin

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, protesti se nastavljaju zbog odluke Vlade da ne potpiše sporazum o saradnji sa Evropskom Unijom. Veruje se da je glavni razlog za takvu odluku ekonomski pritisak od strane Rusije, prenosi BBC.

„Ukoliko Ukrajina potpiše sporazum sa Evropskom Unijom o slobodnoj trgovini to bi moglo da bude velika pretnja ruskoj ekonomiji“, izjavio je u utorak predsednik Rusije, Vladimir Putin. On je rekao da bi Rusija mogla da bude preplavljena evropskim proizvodima zbog već postojećeg režima slobodne trgovine između Kijeva i Moskve, i da bi na taj način i ruska poljoprivreda, kao i auto i avio industrija bila na gubitku i tada bi pad nezaposlenosti bio vrlo moguć.  „Mi nismo spremni da otvorimo svoje granice za evropske proizvode“, rekao je Putin koji je zatražio od Evropske Unije da se suzdrži od teških komentara na ovu temu. Obraćajući im se sa rečima „naši prijatelji iz Brisela“, Putin je pitao „da li moramo da ugušimo naše celokupne sektore ekonomije kako bismo im se dopali?“  Herman Van Rompuy, predsenik Evropskog Saveta i Jose Manuel Barroso, predsednik evropske komisije oštro su osudili ovakve akcije Rusije, dok Vladimir Putin poriče da Rusija vrši ikakav pritisak, i okrivljuje EU za ucenjivanje Ukrajine da potpise sporazum.

Kijev je prošle nedelje odložio planirano potpisivanje sporazuma, što je izazvalo  masovne proteste u Ukrajini. Demonstranti su obećali da će nastaviti miting sve do samita EU koji se 29. novembra održava u Litvaniji, kada je Ukrajina trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini. Ukrajinski premijer Mykola Azarov rekao je da će predsednik svakako prisustvovati skupu u Villjnusu i da su ti pregovori u najboljom interesu države. „Mi svakako ne želimo da budemo bojno polje za bitku između Rusije i EU. Želimo dobre odnose i sa Evropskom Unijom i sa Rusijom“.

ukrajina protesti

Međutim, predsednik Viktor Janukovič  rekao je da zahteva bolje uslove: „Čim dostignemo nivo koji je pogodan za nas onda možemo da pričamo o potpisivanju“, rekao je ukrajinskim medijima, i dodao da će samo vreme pokazati kada će se to zapravo desiti, ali da on priželjkuje da se desi što pre.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...