Home VestiEkonomija Hrvatska: Krk pred bankrotom zbog restitucije?

Hrvatska: Krk pred bankrotom zbog restitucije?

by bifadmin

Gradu Krku preti bankrot, jer mora da plati odštetu od 18,5 milona kuna sa kamatama nekadašnjim vlasnicima zemljišta koje je nacionalizovano u bivšoj SFRJ, a kojim lokalne vlasti inače ne raspolažu. Ovaj iznos predstavlja gotovo polovinu godišnjeg gradskog budžeta, a loklani čelnici su zatražili pomoć Ustavnog suda Hrvatske i najavili moguću tužbu Strazburu, piše hrvatski „Dnevnik“.

krk grad
Grad Krk po pravosnažnoj sudskoj presudi mora za deset hiljada kvadratnih metara zemljišta da plati 18,5 miliona kuna s kamatama. „Danas, nakon 44 godine – jer zemljište je oduzeto 1969. godine – grad ustvari plaća tržišnu vrednost tog zemljišta vlasnicima koji su pre 44 godine razvlašćeni“, objašnjava Dario Vasilić, gradonačelnik Krka. Lokalne vlasti se nadaju da će izbeći bankrot prodajom druge gradske imovine, ali traže pomoć hrvatske države, jer zemljište za koje moraju da plate odštetu, a na kojem se trenutno nalaze golf igralište, sportski tereni i privatne porodične kuće – nije u vlaništvu lokalne samouprave. I stanovnici Krka podržavaju stav svojih čelnika da zvanični Zagreb mora da obezbedi podršku, budući da „država jeste prouzrokovala ovaj problem, bez obzira što su tada drugi bili na vlasti“.

Jedno od rešenja je, smatraju, da se lokalnoj vlasti omogući da obeštećenje plaća u ratama, kako bi se sačuvala sredstva u budžetu za osnovne društvene funkcije – vrtiće, škole i socijalna davanja. „Ali ono što će naredne godine sigurno ostati zakinuto su ulaganja i kapitalni projekti grada, o kojima sada ne možemo ni da sanjamo“, kaže gradonačelnik Vasilić. On najavljuje da će, iako je presuda pravosnažna, tražiti pomoć Ustavnog suda Hrvatske, sa obrazloženjem da su propisi po kojima je presuda doneta neustavni, a ako treba potražiće pravdu i u Strazburu.

Pročitajte i ovo...