Home VestiBiznis & Finansije Hrvatski komentari povodom povlačenja PKS iz Zagreba

Hrvatski komentari povodom povlačenja PKS iz Zagreba

by bifadmin

Zagrebačka kancelarija Privredne komore Srbije (PKS), zatvara se nakon samo godinu i po dana rada. Odluka o povlačenju usledila je nakon što je Hrvatska gospodarska komora (HGK) ove godine ugasila svoju kancelariju u Beogradu, napominju hrvatski mediji, ali direktor zagrebačke kancelarije PKS-a Drenislav Žekić tvrdi da odlazak srpske komore nije „uzvratni čin“, već da je posledica štednje. „Ne mislim da je to pametna odluka, ali ne odlučujem o tome. Razlog je nedostatak novca“, prokomentarisao je Žekić odluku o gašenju zagrebačke kancelarije PKS-a u Zagrebu do kraja godine.


On objašnjava da su novčani problemi posledica promene u načinu finansiranja privrednih komora, koja se u Hrvatskoj tek priprema, dok je u Srbiji obavezno članstvo ukinuto još 1. janura ove godine. Mogućnost dobrovoljnog učlanjivanja srezalo je prihode PKS-u, pa su morali da snize troškove zatvarajući nekoliko predstavništva u inostranstvu i smanjenjem broja zaposlenih.

pks se povlaci iz zagreba

Sličan scenario očekuje se i u Hrvatskoj, pišu tamošnji mediji. Par meseci pre hapšenja svog čelnog  čoveka, Nadana Vidoševića, Hrvatska gospodarska komora (HGK) je zatvorila šest inostranih kancelarija, ali nakon što su u javnost procurele informacije o pljački koja se meri milionskim iznosima, zatvaranje Komore je zatržano i putem peticija. Bez obzira na razmere skandala, prema poslednjim izjavama vd predsednika HGK-a Sabine Škrtić, još nije jasno hoće li obavezne članarine biti potpuno ukinute, drastično smanjene ili neznatno manje.

„I dok se Hrvati premišljaju, u susednoj Srbiji znatno su odlučniji“, ocenjuje se u komentarima.  „Osim što su zatvorili nekoliko stranih predstavništava PKS-a, iz ambasada Srbije povučeni su letos ekonomski savetnici“, što Drenislav Žekič, pak ocenjuje kao poteze koji će naštetiti srpskim privrednim interesima. Na pitanje šta je uradio za godinu dana rada na čelu zagrebačke kancelarije PKS-a, i da li je uspeo da dovede više srpskih kompanija „s obzirom da ih u Hrvaskoj posluje tek desetak“, Žekić odgovara: „Od ulaska Hrvatske u EU, ovde se povećao broj srpskih firmi, koje su došle direktno ili preko svojih partnera, ili su ovde pronašle distributere“. Ističe da je Neofyton iz Novog Sada otvorio predstavništvo u Hrvatskoj, te da je Bambi iz Požarevca sklopio ugovor za distribuciju sa firmom MPS.

Drenislav Žekić, bivši PR u Podravci i dugogodišnji novinar HTV-a, smatra da komorski sistem nema prave alternative, bez obzira na asocijacije poslodavaca. Ističe da takav sistem imaju sve velike i razvijene ekonomije kao što su SAD, Nemačka, Italija i Austrija. „Naravno, ključan je njihov kvalitet i efikasnost, koliko uspevaju da pruže dobre usluge. Članarine mogu biti dobrovoljne, ako se definiše model finansiranja koji će osigurati dovoljno novca“, zaključuje Žekić, koji će nastaviti da radi kao kao konsultant u sopstvenoj firmi.

Pročitajte i ovo...