Home VestiBiznis & Finansije Radulović razgovarao sa reprezentativnim sindikatima, sindikati rade na svojoj verziji ZOR

Radulović razgovarao sa reprezentativnim sindikatima, sindikati rade na svojoj verziji ZOR

by bifadmin

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da sindikati pripremaju svoju verziju Zakona o radu (ZOR) u kojem će biti bolje zaštićena prava radnika. “Pošto vidimo da se donosi neoliberalan zakon koji je poguban za zaposlene u Srbiji, mi pripremamo predlog zakona koji ćemo ponuditi na Socijalno-ekonomskom savetu”, rekao je Orbović gostujući na Radio-televiziji Srbije. On je rekao da će u predlogu zakona biti zaštićena prava radnika u odnosu na ono što je sada predloženo gde se sva prava zaposlenih gube. U našem zakonu neće biti agencije za zapošljavanje, niti smanjivanja prava zaposlenih, kazao je on.

Orbović je ocenio da se o izmenama Zakona o radu koje priprema Vlada Srbije ni njeni predstavnici nisu saglasili i podsetio da zakon treba da izrađuje samo jedno ministarstvo – Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Upitan o ostavci ministra privrede Radulovića koju su sindikati tražili, rekao je da se ne radi protiv ministra, već protiv predložene izmene zakona i njegovog plana za preduzeća u restruktuiranju.
“Ministar Radulović nije čovek koji je spreman za razgovore i dogovore, on pokušava da iz kabineta rešava pitanja ne gledajući niti ljude niti njihove privatne živote niti probleme koje imaju, nego posmatrajući brojeve i lične karte”, kazao je Orbović.
Kako je ocenio, treba razgovarati sa ljudima koji u tim preduzećima rade i dodao da su sindikati „svesni da postoje i preduzeća koja su dovedena do stanja da se moraju ugasiti“.

nemacki radnik

Ministarstvo privrede saopštilo je da je danas održan sastanak ministra privrede Saše Radulovića sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) LJubisavom Orbovićem i predsednikom Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost (UGSN) Branislavom Čankom i da je na tom sastanku razgovarano o predlozima i rešenjima novog zakona o radu, kao i o aktuelnom stanju i planovima za 153 preduzeća u restrukturiranju.

U saopštenju se kaže da je na sastanku iskazana velika spremnost za saradnju i saglasnost da, pored neslaganja oko pojedinih pitanja, mora postojati konstruktivna komunikacija, kako bi se u socijalnom dijalogu došlo do održivih rešenja i Zakona o radu i ovih preduzeća u restrukturiranju, u najboljem interesu i radnika, i poslodavaca i države.

Ministar Radulović i lideri reprezentativnih sindikata dogovorili su intezivniju saradnju i održavanje redovnih sastanaka u narednom periodu.

Za ponedeljak 2. decembar zakazan je novi sastanak ministra sa predstavnicima ovih sindikata, na kom će fokus biti pronalaženje održivih rešenja za preduzeća u restrukturiranju i značajnoj ulozi sindikata u procesu dostavljanja „ličnih karata“ tih preduzeća, jer radnici ispaštaju zbog neodgovornosti rukovodilaca tih preduzeća.

Pročitajte i ovo...