Home VestiIT i nauka Najviše hakerskih napada na banke u istočnoj Evropi

Najviše hakerskih napada na banke u istočnoj Evropi

by bifadmin

Prema podacima iz istraživanja o kriminalu na internetu, koje je upravo objavila  kompanija Trend Micro, u prvom tromesečju ove godine najveći broj napada izvedenih trojanskim softverom na finansijske ustanove dogodio se u istočnoj Evropi (75,28 odsto). Najrizičnije zemlje po tom pitanju su Rusija (43 odsto) i Ukrajina (44 odsto). Stručnjaci ovako visok procenat zloupotreba bankarskih informacionih sistema  u zemljama istočne Evrope objašnjavaju činjenicom da veliki rast usluga elektronskog bankarstva nije pratila i odgovarajuća edukacija korisnika o neophodnoj zaštiti.

„Ono što nam je privuklo pažnju bila je serija napada na bankarske sisteme u zemljama istočne Evrope u kojima je korišćena metoda tzv.spear pishinga, slanja poruka elektronske pošte sa rizičnim dodacima“, objasnio je Peter Lupsic, direktor prodaje u u kompaniji Trend Micro. U početku, to izgleda kao obični ciljani napad, ali je istraga pokazala da kriminalci koriste izvršnu datoteku programa ZeusS, posebno prilagođenog da zloupotrebljava nedostatke aplikacija koje korisnik svakodnevno koristi.

virusi hakeri

Kriminalci koji izvode napade na bankarske sistema najčešće ne bivaju uhvaćeni.  Iako njihove metode nisu previše napredne, stalno pronalaze nove i efikasnije  načine krađe podataka i finansijskih resursa pohranjenih u bankarskim organizacijama, upozoravaju stručnjaci kompanije Trend Micro. Istraživanje pokazuje da je većina trojanskih napada na finansijske ustanove usmerena na najveće i najpoznatije banke, kao i da su kriminalci veoma dobro obavešteni o specifičnim uslovima svakog pojedinačnog tržišta. Naime, način na koji se napad izvodi ukazuje da je reč o dobro promišljenim strategijama, koje su pažljivo prilagođene geografskom području i svakoj finanijskoj instituciji koju su kriminalci označili kao metu.

Pročitajte i ovo...