Home VestiEkonomija Odabrano osam najboljih projekata javno-privatnih partnerstava u Srbiji

Odabrano osam najboljih projekata javno-privatnih partnerstava u Srbiji

by bifadmin

Niš, Zrenjanin, Raška, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Kanjiža i Doljevac predstavili su danas investitorima i široj javnosti projekte javno-privatnih partnerstava kojima bi u narednoj godini mogli da obezbede ulaganja od najmanje 22 miliona evra.

Na IV godišnjem JPP samitu održanom u beogradskom hotelu Hajat predstavnicima osam gradova i opština organizovani su i prvi sastanci sa potencijalnim ulagačima. Projektne ideje izabrane su za najbolje na konkursu „Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal“ koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja. Kako bi omogućili da ideje sprovedu u delo, NALED je formirao konsultantski tim sačinjen od pravnika, ekonomista i stručnjaka za bankarstvo kao pomoć gradovima i opštinama u kreiranju akcionih planova za realizaciju predloženih projekata.

public_private_partnership_1

Ministar privrede Saša Radulović je gostujući na samitu izjavio da je Vlada Srbije opredeljena da podrži razvoj javno-privatnih partnerstava istakavši da je budućnost u vezi države i privatnog sektora. Kako je rekao, neophodno je da se još radi na popravljanju regulative vezane za JPP, kao i da se ojačaju kapaciteti institucija na državnom i lokalnom nivou koje su zadužene za kontrolu i sprovođenje projekata. Ministar Radulović naglasio je da je neophodno javnosti bolje objasniti sve koristi JPP i dodao da će obezbeđivanje transparentnosti u tome puno pomoći. On je podsetio da trenutno nedostaju kvalitetni projekti, ali je opredeljenje države da više ne igra odlučujuću ulogu u privredi već da podstiče formiranje privatnih investicionih fondova koji će ulagati kroz javno-privatna partnerstva.

Najboljih osam projekata javno-privatnih partnerstava:

Doljevac
Izgradnja tržno-pijačnog centra Rekovac
850.000 evra

Kanjiža
Izgradnja poljoprivrednog logističko distributivnog centra
2,5 miliona evra

Niš
Izgradnja proizvodno-edukativnog vinogradarskog doma
700.000 evra

Nova Varoš
Izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu
10,5 miliona evra

Prijepolje
Izgradnja regionalne hladnjače
1,6 miliona evra

Raška
Izgradnja reciklažnog dvorišta
142.000 evra

Tutin
Izgradnja centra za preradu šumskih plodova i bilja
263.000 evra

Zrenjanin
Rekonstrukcija Banje Rusanda
5,5 miliona evra

Konkursom „JPP kao razvojni potencijal“ bile su obuhvaćene 32 lokalne samouprave, a prijavljeno je 29 projekata. Najviše je podneo Niš (četiri), Tutin i Vrnjačka Banja (po tri), Novi Sad i Kikinda (dve). Predloženi projekti bili su veoma raznovrsni, od izgradnje spa i sportsko-rekreativnih centara, prihvatilišta za pse, modernizacije uličnog osvetljenja, razvoja optičke telekomunikacione mreže, rekonstrukcije bolnica, opremanja industrijske zone do gradnje parkinga.

Javno-privatno partnerstvo predstavlja model ulaganja u kojem s jedne strane učestvuje javno telo (država, lokalna samouprava, javno preduzeće), a sa druge privatni partner. Na ovaj način javni sektor, najčešće u nedostatku raspoloživih sredstava, obezbeđuje pružanje javnih usluga ili izgradnju neophodne infrastrukture dok privatni partner smanjuje rizik pri investiranju. Privatni partner dobija dugogodišnji ugovor, ali i odgovornost da obezbedi visok kvalitet usluge koja mu je poverena ili infrastrukture koju gradi.

Pročitajte i ovo...