Home VestiEkonomija Pale cene nafte posle dogovora sa Iranom

Pale cene nafte posle dogovora sa Iranom

by bifadmin

Pošto su juče Iranske dogovre pristale na smanjivanje svohih nuklearnih aktivnosti i međunarodni monitoring u višednevnim razgovorima pod medijacijom SAD, a u zamenu za ukidanje dela sankcija, cena sirova nafte pala je na svim svetskim berzama.

nafa
Iran poseduje četvrte po veličini rezerve nafte, ali je njegov izvoz „crnog zlata“ bio značajno pogođen međunarodnim sankcijama. Iako po postignutom dogovoru Iran neće biti u mogućnosti da poveća svoju prodaju nafte izvan svojih granica još narednih šest meseci, sama činjenica da je sporazum postignut smanjio je političke tenzije na Bliskom Istoku, ključnom regionu za proizvodnju i prodaju nafte na svetu. Što se cena tiče, na ranom jutarnjem trgovanju u Aziji, barel sirove nafte koštao je 108,63 dolara, odnosno 2,42 dolara manje nego prethodnog dana.

Sankcije na izvoz iranske nafte smanjile su njenu količlinu sa 2,14 miliona barela dnevno u 2010, na nešto manje od milionh barela u 2012. Najveći uvoznik iranske nafte pre tri godine bila je Kina, sa udelom od 20%.

Pročitajte i ovo...