Home VestiEkonomija Praznična groznica pokreće američku ekonomiju

Praznična groznica pokreće američku ekonomiju

by bifadmin

Građani Sjedinjenih Američkih Država su i ove godine preplavili šoping molove pred praznike, dok im ekonomija poručuje: „računamo na vas“. Prihodi od poreza na robu tokom decembra čine 10% državne zarade.

zombi kupci

Kompletna ekonomija Sjedinjenih Američkih Država u dane praznika oslanja se se na prazničnu groznicu svojstvenu većini građana Amerike – šoping. Potrošnja američkih domaćinstava za vreme praznika, od mašina za veš do donjeg rublja, čini skoro tri četvrtine ukupnog BDP SAD. Za mala preduzeća i prodavce na malo, praznične rasprodaje predstavljaju između 20% i 40% ukupnog godišnjeg prihoda. Prihodi meseca decembra čine 10% državne zarade i to samo od poreza na kupovinu.
I dok sat otkucava, prodavci sa nestrpljenjem iščekuju još par dana prazničnog šopinga jer Dan zahvalnosti kalendarski pada prilično kasno ove godine. Međutim, Nacionalna unija poslodavaca Amerike predviđa da će prodaja porasti za samo 3,9% u poređenju sa prošlom godinom, što je mnogo manje naspram porasta od 5 % tokom prethodne dve godine.

Pročitajte i ovo...