Home VestiEkonomija Švajcarci odbili inicijativu za “poštenije plate”

Švajcarci odbili inicijativu za “poštenije plate”

by bifadmin

Kampanja: “1:12 – za poštene plate“ koju je inicirala švajcarska socijal-demokratska stranka, a u kojoj se predlaže da se plate direktora ograniče na visinu od 12 plata najniže plaćenog radnika, nije prošla na izborima. Ukupno 65,3% glasača odbilo je ovaj predlog, a ni u jednom od 26 kantona u Švajcarskoj predlog nije dobio većinsku pordršku.

svajcarska

To znači da će direktori kompanija poput UBS, Credit Suisse, Novartis ili Glendor Xstrat i dalje moći mesečno da zarađuju više nego što najniže plaćeni radnici zarade za čitavu godinu. Švajcarski ustav dozvoljava da se godišnje na nacionalne referendume stave četiri javne inicijative, ako organizatori prikupe 100.000 potpisa podrške, a da bi se zakon promenio, potrebno je da inicijativa bude većinski prihvaćena u svih 26 kantona. Švajarska vlada i parlament su sa svoje strane savetovali građane da ne glasaju za ovo ograničenje, upozoravajući da bi time neke kompanje bile primorane da napuste zemlju ili optuštaju radnike.

Statistika govori u prilog postojanja velikog jaza između bogatih i siromašnih, čak i u Švajcarskoj – 20 odsto najbogatijih zarađuje skoro 5 puta više od 20 odsto najsiromašijih – nezadovoljstvo rastućom nejednakošću je sve veće kako se plate direktora sve više izdižu. Jedan od drastičnijih primera, koji je kampanji „1:12“ upravo dao neophodan „vetar u leđa“, bio je plan Novartisa, kasnije napušten, da svom predsedniku UO isplate 78 miliona dolara tokom 6 godina rada.

Pročitajte i ovo...