Home Posle 5 Švercovanje u javnom prevozu postaje francuski nacionalni sport

Švercovanje u javnom prevozu postaje francuski nacionalni sport

by bifadmin

Masovno švercovanje u javnom prevozu Francuzi objašnjavaju i kao izraz građanske neposlušnosti, a šverceri su čak osnovali fond iz kojeg se finanisraju kazne za članove koje kontrolori uhvate.

javni prevoz francuska

U Parizu se na nekim relacijama javnog prevoza bez karte vozi jedna trećina svih putnika. Francuski javni prevoznici na švercerima gube najmanje 400 miliona evra godišnje, a taj broj neprestano raste.Deo „notornih“ švercera osnovao je čak i fond iz kojeg se finansiraju kazne za članove koje kontrolori uhvate. U taj fond članovi uplaćuju 10 evra mesečno i tako štede 40 evra za mesečnu kartu i novac za eventualnu kaznu. Ankete pokazuju da jedini razlog za šverc nije u nedostatku novca, već da mnogi smatraju da je javni prevoz preskup u odnosu na usluge koje pruža, kao i da je država ta koja bi trebalo da ga finansira u potpunosti.

Zato je, kako tvrde ispitanici, švercovanje u neku ruku izraz građanske neposlušnosti. S obzirom da je ovakav stav sve masovniji u Francuskoj i da, kako komnetraišu francuski mediji, postaje „nacionalni sport“, nadležni se pribojavaju da više neće biti u stanju da održavaju javne linije u situaciji kada su inako na snazi mere državne štednje zbog ekonomske krize.

Pročitajte i ovo...