Home VestiBiznis & Finansije Uniqa postiže dobre rezultate u Srbiji

Uniqa postiže dobre rezultate u Srbiji

by bifadmin

Uniqa grupa je za prva tri kvartala 2013. godine zabeležila rast premije od 8,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što iznosi 4,447 milijarde evra, prvenstveno zahvaljujući snažnom rastu na svim ključnim tržištima. Za prvih devet meseci došlo je i do rasta profita iz redovnih aktivnosti za 74,7 odsto na 266,3 miliona evra. Na globalnom nivou završena je i dokapitalizacija Uniqa osiguravajuće grupacije i plasiranjem 94.752.100 akcija uspešno je ostvaren bruto prihod u iznosu od 757 miliona evra koji će biti upotrebljen za jačanje kapitala UNIQA osiguranja i dalje sprovođenje strateškog programa UNIQA 2.0. Nakon akumulacije kapitala i dokapitalizacije, rejting UNIQA osiguranja je podignut na „A“, a akcijski kapital je porastao na 302.350.000 evra.

Uniqa Srbija, tokom istog perioda tekuće godine, ostvarila je ukupan rast premije od 7,41 odsto, čime je povećala tržišno učešće za 0,31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Osim toga, Uniqa je u ovom periodu potpisala i ugovor o preuzimanju Basler osiguranja u Srbiji i Hrvatskoj, a visina transakcije za obe kompanije iznosi 75 miliona evra. Tom akvizicijom, poboljšana je tržišna pozicija UNIQA osiguranja, posebno u Hrvatskoj.
uniqa

Rastom iznad prosečnog rasta tržišta osiguranja u prvih devet meseci (2,89 odsto), Uniqa i dalje ostvaruje najveći rast među osiguravajućim kompanijama u Srbiji. Ukupno tržišno učešće Uniqa osiguranja u Srbiji trenutno iznosi 7,33 odsto, čime ova osiguravajuća kuća zauzima petu poziciju u Srbiji. Trenutno UNIQA zauzima četvrtu poziciju na tržištu u oblasti neživotnog osiguranja, sa rastom premije od 4,55 odsto i rastom tržišnog učešća u odnosu na isti kvartal prethodne godine od 0,21 odsto. U oblasti životnog osiguranja, rast premije iznosi 18,46 odsto, dok rast tržišnog učešća iznosi 0,65 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pročitajte i ovo...