Home VestiPolitika i društvo U Srbiji su mladi nezaposleni i nedovoljno kvalifikovani

U Srbiji su mladi nezaposleni i nedovoljno kvalifikovani

by bifadmin

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izražava opšti stav privrednika iz svoje zemlje: Srbiji nedostaje kvalifikovane i kvalitetne radne snage, a njeno obrazovanje predstavlja ključni problem.

mladi na klupi

„Nije dovoljno da strane kompanije dođu u Srbiju, već država mora da se postara da ima dovoljno obrazovanih kadrova. U suprotnom ni domaće, ni strane kompanije ne mogu da šire svoje kapacitete“, istakao je Hajnc Vilhelm na otvaranju dvodnevne konferencije „Pravci razvoja zanatsko-tehničkog srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji“ koju je pripremila nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ zajedno sa domaćim Ministarstvom prosvete. Hajnc je dao primer nemačkog tzv. dualnog obrazovanja, tokom kojeg se praktična nastava u preduzećima odvija istovremeno uz teorijsku u njihovim srednjim i stručnim školama.

Nemački privrednici žale se da ne mogu da pronađu dovoljno kvalifikovanih radnika, i to najviše u oblasti auto-industrije i mašinstva, dok ih na menadžerskom nivou, kaže Vilhelm, u Srbiji ima dovoljno. Iz tog razloga nemačke kompanije često moraju da na sebe preuzmu dokvalifikaciju potrebne radne snage u srbiji.

Tokom prvog dana konferencije ukazano je i na veliki problm koji predstavlja nezaposlenost mladih u Srbiji, koja se po nekim procenama kreće i oko 50%. Ministarstvo prosvete je uz pomoć GIZ pokrenula projekat vredan dva miliona evra kojim će od sledeće godine u pojedinim srednjim stručnim školama u zemlji biti uvedena tri nova obrazovna profila iz elektro i mašinske struke.

Pročitajte i ovo...