Home VestiEkonomija Google finansirao i američke ultradesničare

Google finansirao i američke ultradesničare

by bifadmin

Google je u godini na izmaku izdašno finansirao različite desničarske i konzervativne američke grupe koje se za račun bogataša protive poreskoj reformi i reformi zdravstvenog osiguranja.

kip slobode

Uprkos negovanju humanitornog imidža, Google je u martu 2012. zaposlila je bivšu republikansku zastupnicu Susan Molinari na mestu potpredsednice za javnu politiku i odnose s vladom. Molinari je darežljivo plaćena da „proširi podršku kompaniji dalje od demokrata iz Silicijumske doline i usmeri novac i interesovanje ka probranim republikancima“, piše New York Times.
Među finansiranim organizacijama od strane Google u prethodnih godinu i po dana nalaze se Udruženje Amerikanaca Grover Norquist za poresku reformu, Udruženje federalista, Američka konzervativna unija, kao i politička ruka Fondacije Nasleđe (Heritage Foundation), čiji predstavnici u Kongresu su bili najzaslužniji za obustavljanje finansiranja državne administracije pre mesec dana („shutdown“ vlade) zbog predloga Zakona o priuštivom zdravstvenom osiguranju (popularnom „Obamakeru“).

Američke korporacije nisu po zakonima SAD dužne da objavljuju broj i ukupni iznos svojih donacija, ali Google je od 2010. počeo, doduše skromno da saopštava u svojim finansijkim izveštajima o delu svojih donacija neprofitnim organizacijama u Sjedinjenim Državama. Tačan iznos donacija Googla verovatno znaju samo njegovi finansijki direktori, ali s obzirom da je „težina“ ove kompanije trenutno procenjena na 330 milijardi dolara, može se reći da ona ima izuzetno „duboke“ džepove, te da kupuje politički uticaj na svim interesnim stranama.

Izvor: Monitor.hr, New York Times

Pročitajte i ovo...