Home VestiEkonomija Nobelovac iz oblasti ekonomije upozorava na stvaranje berzanskog mehura u SAD

Nobelovac iz oblasti ekonomije upozorava na stvaranje berzanskog mehura u SAD

by bifadmin

Oštar rast cena kapitala u SAD vodi ka novom mehuru na tržištu, tvrdi jedan od trojice dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade iz ekonomije Robert Šiler.

“U mnogim zemljama nekontrolisano rastu cene hartija od vrednosti ali nalazim da je taj rast najviše zabrinjavajuć u Americi”, kaže Šiler. Brine ga međutim i stanje brazilske ekonomije zbog oštrog rasta cena nekretnina koji je podstaknut jačanjem srednje klase i ekonomskim oporavkom ove zemlje. Šilera je situacija u ovoj južnoameričkoj državi podsetila na bum nekretnina u SAD sredinom 2000-ih “a svet je suviše ranjiv za opasne mehure koji trenutno rastu”.

mehur

Šiler se pri ovim tvrdnjama poziva i na podatak da je S&P 500 Index samo u toku ove godine porastao za 26,6% i da ima najduži rastući nedeljni niz još od 2004. godine. Istovremeno i Dau Džons indeks probija rekorde dok se na Nasdaqu trguje na nivoima koji nisu viđeni od Dotcom buma 2000.

Da podsetimo, Robert Šiler je dobio Nobelovu nagradu u oktobru za istraživanje koje je unapredilo proces dugoročnog predviđanja cena kapitala. I dok mu je uručivana nagrada pominjao je da stimulativna politika Federalnih rezervi pogoduje stvaranju mehura.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...