Home VestiBiznis & Finansije B&F reč nedelje: Južni tok

B&F reč nedelje: Južni tok

by bifadmin

Nema toga ko početkom prošle nedelje nije pomenuo Južni tok. Projekat o kojem se toliko dugo govorilo, započeo je na najvišem nacionalnom nivou, pošto je predsednik Srbije u Palati Srbije ceremonijalno dao nalog za početak zavarivanja prvog spoja gasovoda u Šajkašu. Srpska i ruska strana su potpisale Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa. Svečarsku atmosferu već je prethodno narušilo nagađanje da li će tom činu prisustvovati i ministarka energetike Zorana Mijalović koja je do kraja u ime vlade i potpisala Ugovor.

Južni tok 2 Južni tok
Od pominjanja u pozitivnom smislu izgradnje gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju koja se smatra jednom od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, (1,9 milijardi evra) sa deonicom transnacionalnog gasovoda kroz Srbiju, dugom 421 kilometar, na kojoj će direktno biti zaposleno 25. 000, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti, prešlo se na pominjanje ovog i drugih poslova i odnosa sa Rusijom u kontekstu previranja u Ukrajini i odluke tamošnje vlade da prekine pregovore oko približavanja Evropskoj uniji što je na ulice izvelo opoziciju i izazvalo krvave nemire.

Najeksplicitniji je u tome bio Vuk Drašković lider SPO koji je u intervjuu Danasu rekao da je Srbija u velikoj opasnosti da postane Ukrajina i da su sve snažniji spoljni pritisci da se odreknemo Evropske unije, da i ekonomski i vojno pristupimo jednom drugom savezu, i da plima takve propagande narasta i u samoj Srbiji.

Izgradnju „Južnog toka“ kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće „Južni tok Srbija“, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva. Po tome je srpski posao i jedinstven jer u svim drugim zemljama, je domaći državni udeo veći od Gaspromovom.

Južni tok 2

Kako je rekao Drašković “bratskoj Srbiji”, „i u sferi ekonomske i energetske saradnje, (Rusi) ispostavljaju račune koje nisu ispostavili “bratskoj Bugarskoj”, recimo. Volim Ruse, i to ne krijem. Srbi vole Ruse. Većina Srba, međutim, ne voli da im ni onaj koga vole zamračuje kuću i zavrće uši„.

O oba viđenja stvari pisali smo i prošle i ove godine.
realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...