Home VestiPolitika i društvo Reka Niger crna od nafte

Reka Niger crna od nafte

by bifadmin

Veliko curenje nafte iz cevovoda kojima rukovode kompanije ENI i Royal Dutch Shell u Nigeriji proširilo se preko močvare i mora u delti reke Niger.

nigerija 1

Godišnje se u nigerijskom naftovodu u delti Nigera desi i po nekoliko stotina slučajeva curenja nafte koja ugrožavaju prirodnu okolinu močvarnog tla poznatog po rastinju mangrova i bogatoj fauni. Međutim, pre nekoliko dana je došlo do velikog isticanja nafte iz cevovoda kompanije ENI, i meandri reke Niger i okolno zemljište su prekriveni slojevima „crnog zlata“. Početak isticanja uočen je još 27. novembra prilikom punjenja jednog tankera, kažu zvaničnici kompanije. U zvaničnom saopštenju kaže se da još uvek nije utvđen uzrok isticanja, pa ni lokacija iz koje nafta curi, a tanker koji je natovaren je bez iakkvih oštećenja.

Nigerijski zakonodavci žele da uvedu oštrije zakone za kontrolu i kažnjavanje međunarodnih naftnih kompanija koje imaju operacije u njihovoj zemlji, koje bi ih naterale da poprave cevovode i vode više računa o krijumčarenju ili se suoče sa gubitko nekoliko desetina miliona dolara godišnje na ime eventualnih kazni. U slučajevima zagađenja najviše su ugroženi lokalni ribari koji moraju da idu sve dalje u potrazi za dnevnim ulovom.

nigerija 2

Pročitajte i ovo...