Home VestiPolitika i društvo Dinastija Gandi se možda vraća na čelo Indije

Dinastija Gandi se možda vraća na čelo Indije

by bifadmin

Indijski premijer Manmohan Sing objavio je da se neće kandidovati na izborima u maju i za mesto premijera predložio Rahula Gandija, naslednika vodeće indijske političke dinastije Nehru-Gandi.

Sing (81) je vodio zemlju deset godina kao čelnik raznih koalicionih vlada predvođenih njegovom (ali i Gandijevom) Kongresnom strankom. Kada je objavio povlačenje naveo je da „nove snage“ treba da preuzmu vlast, a jedna od njih trebalo bi da bude Gandi (43). „Ima sve kvalitete da bude nominovan za premijera i nadam se da će naša stranka doneti tu odluku u pravo vreme“, rekao je Sing.

gandi

Kongresna stranka bi trebalo 17. januara da održi sastanak rukovodstva posle kojeg se očekuje objava kandidata za premijera Indije.

Ako to bude Gandi, on će imati težak posao protiv Narendre Modija, kandidata hinduske nacionalističke stranke Bharatiyje Janate (BJP), koji ima prednost u anketama. Modi vodi u svojoj kampanji obećava ozdravljenje posrnule ekonomije, smanjenje birokratije i borbu protiv korupcije, koja je po percepciji duboko u porama vladajuće koalicije. Kongresna stranka je već teško poražena na izborima u četiri velike indijske države baš zbog ljutnje birača izazvane korupcijskim aferama. Osim toga, u poređenju sa neiskusnim Gandijem, Modi se dokazao kao uspješan predsednik vlade savezne države Gujarat, na čijem čelu je od 2001. godine.

Međutim nad Modijem visi senka nasilja nad muslimanima u Gujaratu 2002. kada je ubijeno hiljadu ljudi, a tamošnja vlada nije učinila ništa da ih zaustavi.

Pročitajte i ovo...