Home VestiPolitika i društvo I Hrvatska bi mogla da gradi “crveni turizam”

I Hrvatska bi mogla da gradi “crveni turizam”

by bifadmin

Umesto da se stidi antifašizma, Hrvatska bi trebalo da prepozna njegov ogromni turistički potencijal, prenosi Poslovni dnevnik reči učesnika predavanja o baštini Narodnooslobodilačke borbe i kao primer navodi slovenačku turističku ponudu od poprišta borbi u Drugom svetskom ratu do planinskih domova do kojih vode partizanske staze sa komunističkom ikonografijom.

Matej Perkov, predavač sa Visoke poslovne škole Libertas, je u svom obraćanju na pomenutom predavanju skrenuo pažnju na činjenicu da u Hrvatskoj komunistička istorijska baština propada (pominje se podatak da se srušeno oko 740 spomenika) iako na turističkom tržištu za njom vlada veliko zanimanje.

titov kumrovec

On je kao zainteresovane naveo turiste sa zapada, zatim one koje zanima tzv. ratni turizam, socijalistički turizam, a končano i Balkan jer je drugačiji od svega u Evropi. Po njegovim rečima pozitivan pristup u Hrvatskoj vlada jedino prema Kumrovcu, koji godišnje poseti oko 50 hiljada turista, i prema Jasenovcu koji obiđe nešto više od 10 hiljada ljudi.

Ovo bogato nasleđe treba depolitizovati i uvrstiti ga u turističku ponudu Hrvatske, tvrdi Perkov.

Ovde trendove mogla bi pratiti i Srbija koja obiluje komunističkim spomenicima, i možda u većoj meri nego Hrvatska i komunističkom arhitekturom.

Da ova vrsta turizma može doprineti državnom budžetu prva se uverila Kina u kojoj je samo u 2011. godini boravilo preko pola milijarde „crvenih turista“. Kineski državni mediji tada su pisali da je „crveni turizam“ stvorio preko milion novih radnih mesta i posredno izgradio hiljade kilometara autoputeva, kao i nove aerodrome.

Pročitajte i ovo...