Home Posle 5 Snalažljivi pustinjski rudari žive pod zemljom

Snalažljivi pustinjski rudari žive pod zemljom

by bifadmin

Australijski gradić Kuber pedi (Coober Pedy), najveće nalazište opala na svetu (95% svetskih zaliha ovog mineraloida dolazi odavde), izgleda kao da je napušten. Tih 3.000 stanovnika koji se stalno pominju u statistici ne možete videti na ulicama, ali to ne znači da oni ne žive u Kuber Pediju. Oni su naime iskoristili podzemne kopove u kojima se više ne traga za opalom kao stambene jedinice, i od neobične ideje na čiji pomen su mnogi kolutali očima vrlo brzo su izgradili čitav podzemni grad.

kuber1

kuber2

kuber3

Naime, umesto da žive u ekstremnoj pustinjskoj klimi, rudari iz ovog gradića su se dosetili da pod zemljom, gde je hladnije, već imaju iskopane velike rupe i od njih su napravili domove. Oni izgledaju udobno, osvetljeni su, a neki imaju i prozore (kod njih je izbijen deo zidova pećina).

kuber4

Da grad pod zemljom bude potpun, dole je “izgrađena” i crkva, a tu su i bilijar klubovi i drugi vidovi razonode. Pošto zanimljiva priča o Kuber pediju mami i posetioce, stanovnici podzemnog gradića su napravili čak i hotel.

kuber5

kuber6

kuber7

Iako žive pod zemljom kao u nekom apokaliptičnom filmu, stanovnicima ovog grada život je sada lakši, a da imaju duha pokazuju i smislom za humor – tablom usred pustinje na kojoj stoji poruka da se ne sme gaziti trava.

kuber8

Izvor i više fotografija možete videti na sajtu 35mm.instantfundas.com

Pročitajte i ovo...