Home Posle 5 Bračni par naleteo na zakopano blago

Bračni par naleteo na zakopano blago

by bifadmin

Šetajući psa na svom imanju u Severnoj Kaliforniji jedan sredovečni par ispod jednog drveta slučajno je otkrio savršeno očuvane zlatnike iz druge polovine 19. veka. Procenjena vrednost: 10 miliona dolara.

cup novca
Zahvaljujući svom psu, američki bračni par otkrio je tik ispod površine, u senci drveta na svom imanju, zakopano čak 1.427 zlatnika koji većinom datiraju iz perioda 1847-1894. Njihova sabrana nominalna vrednost iznosi 28.000 dolara, ali s obzirom da su neki primerci izuzetno retki i traženi među numizmatičarima, Profesionalna služba za procenu vrednosti jkovanog novca iz Santa Ane procenjuje da je njihova realna ukupna vrednost na tržištu oko 10 miliona dolara.

Srećni pronalazači rekli su da će deo pronađenog blaga ponuditi na prodaju preko Amazona, ali da će prikupljena sredstva iskoristiti za „plaćanje računa“, te da će nastaviti da žive svojim dosadašnjim životom. Deo novca daće u dobrotvorne svrhe, a pre nego što prodaju najvrednije primerke oni će biti izloženi javnosti na Nacionalnom Sajmu novca koji organizuje Američko društvo numizmatičara.

Izvor: Yahoo news

Pročitajte i ovo...