Home Posle 5 Kakva će biti budućnost za kvadrilion godina?

Kakva će biti budućnost za kvadrilion godina?

by bifadmin

Redakcija BBC Future objavila je interesantan grafikon na kojem su prikazane prognoze velikih astronomsko-klimatskih događaja u budućnosti Zemlje.

Za hiljadu godina kaže se da će skoro sve reči u današnjoj upotrebi biti iskorenjene zbog brze evolucije jezika, ali će zato čak 29% ugljen-dioksida ispuštenog u Zemljinu atmosferu do 2100. i dalje biti tu. Za 2.000 godina predviđa se potpuno otapanje ledenog pokrivača na Grenlandu i podizanje nivoa mora za šest metara. Smak sveta po Majanskom kalendaru desiće se (ponovo) za 5.125 godina.

Za 20.000 godina biće bezbedno ponovo živeti na teritoriji Černobilja, za 50.000 godina nestaće Nijagarini vodopadi, a za 100.000 godina će se tek u potpunosti u prirodi raspasti laptop koji trenutno koristite. Za pola miliona godina konačno će biti bezbedno i svo dosad upotrebljeno gorivo u nuklearnim reaktorima širom sveta, za 250 miliona godina stvoriće se novi superkontinent, a za 800 miliona nestaće i poslednji višećelijski organizmi na Zemlji… Predviđanja o sudbini čitavog kosmosa ima još, sve do stotina kvadriliona godina, a koga zanima može da pogleda originalni grafikon na BBC.

Pročitajte i ovo...