Home VestiPolitika i društvo Srbija na 54. mestu po slobodi medija

Srbija na 54. mestu po slobodi medija

by bifadmin

Prema godišnjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) sa sedištem u Parizu, Srbija se nalazi na 54. mestu svetske rang liste po slobodi medija, ispred Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, prenosi Beta.

sloboda medija

Na spisku 180 država, ispred Srbije je Slovenija (na 34. mestu) a iza su Hrvatska (65), BiH (66), Crna Gora (114) i Makedonija (124). U izveštaju se ne pominju detalji medijske situacije u Srbiji, već zabrinjavajuće medijske situacije u Makedoniji i Crnoj Gori. U odeljku izveštaja pod nazivom „Balkan – bure baruta za novinare“ pominju se napadi na nezavisne medije.

Finska, Holandija i Norveška su ponovo na vrhu s najvećom slobodom medija, dok je najlošija situacija u Siriji, Turkmenistanu, Severnoj Koreji i Eritreji. RSF u izveštaju navodi veliko opadanje slobode medija u SAD, Centralnoafričkoj Republici i Gvatemali, a bolju situaciju u Ekvadoru, Boliviji i Južnoj Africi. RSF svake godine objavljuje izveštaj i pravi spisak zemalja uzimajući u obzir nekoliko faktora – nivo zloupotrebe medija, stepen pluralizma, nezavisnost medija, životna sredina i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura.

Pročitajte i ovo...