Home VestiEkonomija Afrički digitalni novac dolazi ka Evropi

Afrički digitalni novac dolazi ka Evropi

by bifadmin

Mobilni platni sistem koji je uneo revoluciju u poslovanje i bankarstvo u sub-saharskoj Africi će doći i u Evropu, poštio Vodafon nastoji da proširi svoju popularnu digitalnu razmenu novca izvan tržišta u razvoju. Vodafone je stekao dozvolu za uvođenje e-novca od evropskog regulatornog finansijskog tela u Evropi i planira lansiranje M-Pesa (mobilnog novca, na svahiliju) u Rumuniji, kao prvi korak svoje ekspanzije u regionu.

deca mobilna
M-Pesa je postao toliko popularan u delovima Afrike da je sada praktično usvojena virtuelna valuta, koja nudi sigurna sredstva plaćanja za ljude koji nemaju lak pristup bankarskim uslugama. Tekstualna poruka preko mobilnog telefona je sve što je potrebno za plaćanje, od računa i naknada za školovanje, pa sve do kupovinu ribe ili avionskih karata. Vodafon se sada nada da će pridobiti najmanje sedam miliona korisnika u Rumuniji, koji sada uglavnom koriste gotovinu. Fokus Vodafona biće na centralnu i istočnu Evropu.

„Postoji mogućnost da se osnovna usluga proširi i na mogućnost štednje. kreditiranja ili osiguranja, kao što smo već uradili u Africi“, izjavio je Majkl Džozef, direktor sektora mobilnog novca u Vodafonu. Za samo godinu dana od lansiranja opcije štednje i kreditiranja u Keniji mobilni operater je zaradio 270 miliona dolara. Takođe je razmatrano uvođenje ovakve usluge u onim zemljama u kojima postoje partnerstva s alokalnim operaterima, iako kompanija nije i lično prisutna na tržištu (među takvim zemljama je i Srbija). Krajem 2013. samo u Keniji je M-Pesa imala 16,8 miliona aktivnih korisnika sa oko 900 miliona evra prometa na mesečnom nivou.

Izvor: Financial Times

Pročitajte i ovo...