Home VestiEkonomija Goran Svilanović: Zbog velike nejednakosti ne bi me čudili protesti širom regiona

Goran Svilanović: Zbog velike nejednakosti ne bi me čudili protesti širom regiona

by bifadmin

Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Goran Svilanović u intervjuu za agenciju FENA rekao je da nedavni protesti u Bosni nisu poput 5. oktobra koji je imao politički cilj, već su odraz nezadovoljstva građana socio-ekonomskom situacijom.

A razloga za nezadovoljstvo imaju građani svih zemalja u okruženju. Prosečan bruto društveni proizvod u regionu je 2010. godine bio na nivou trećine prosečnog BDP-a zemalja Evropske unije, podseća Svilanović.

Cilj Strategije jugoistočna Evropa, najvažnijeg projekta RCC-a, je da do 2020. godine BDP celog regiona, bez Hrvatske, bude 45-46 posto onoga što će tada biti prosečan BDP 28 zemalja članica Evropske unije.

svilanovic

Foto: RCC

U zemljama regiona je od 2008. godine, kada je počela ekonomska kriza, 800.000 radnih mesta zatvoreno, zbog čega je jedan od ciljeva strategije RCC-a otvaranje milion novih radnih mesta do 2020. godine.


“Kada se vide ove brojke jasno je šta je šta se događa na ulicama BiH, ali ne treba se začuditi ako se to nastavi i narednih meseci ili godina i u drugim zemljama u regionu jer to više nije politički process – tu se radi o zahtevu za novim društvenim ugovorom. On je motivisan visokim nivoom nejednakosti”, rekao je Svilanović.

Zato on ističe da će u svakoj od zemalja iz regiona biti još promena, nastaće neke nove i drugačije stranke, a mišljenja je da će to biti rezultat i ovih protesta jer na kraju „sve to nezadovoljstvo i zahtevi moraju da se kanališu u politički proces“.

RCC bi trebalo da preuzme model funkcionisanja EU, odnosno njenu praksu da se ministri 28 zemalja članica sastaju da razmatraju ekonomska pitanja svojih zemalja. Cilj je da se jednom godišnje ministri ekonomija šest zemalja ovog regiona sastanu i razgovaraju o svojim ekonomijama. Nastojaće se da svaki građanin može da vidi da li je u protekloj godini rasla zaposlenost u Crnoj Gori, gde je u tom pogledu Srbija, šta se događa u BiH i da se međusobno porede u svim oblastima od obrazovanja do zapošljavanja.

Po Svilanovićevim rečima napravljen je i Fond od 145 miliona evra koji bi trebalo da pomogne reformi malih i srednjih preduzeća, a očekuje se rad na ekonomiji i povratku vrednostima EU kada su u pitanju poštovanje ljudskih prava i medijskih sloboda ali i borba protiv korupcije.

“To se čuje i na ulicama od građana u BiH kada kažu da hoće zemlju koja nije korumpirana i u kojoj postoji odgovornost državnih funkcionera za izgovorenu reč. Oni takođe žele da se platama približe Evropskoj uniji”, rekao je Goran Svilanović.

Pročitajte i ovo...