Home Posle 5 „Hiljadu komada“ otvara danas 11. Beogradski festival igre

„Hiljadu komada“ otvara danas 11. Beogradski festival igre

by bifadmin

Celovečernji balet španskog koreografa Alehandra Serude „Hiljadu delova“ u izvođenju  „Habard strit dens” čuvene baletske trupe iz Čikaga otvoriće danas u Sava centru 11. Beogradski festival igre.

Inspiracija za „Hiljadu delova”, kojom je čikaški balet obeležio 35 godina svog postojanja bilo je delo Marka Šagala “Američki prozori“ koje je nastalo 1977 i koju je ovaj umetnik poklonio tadašnjem gradonačelniku Čikaga. Iste godine osnovana je ova trupa u ulici u Čikagu po kojoj i nosi ime.

hiljadu delova habard dance  teatar

„Pre nego što sam počeo da radim na ovom baletu, nisam mnogo znao o Šagalovom vitražu, ali kada sam video delo, osetio sam neverovatnu magiju boja i misteriju. Ipak, ne morate videti Šagalove prozore da biste razumeli predstavu, dovoljno je da se opustite i krenete sa nama na putovanje kroz emocije, izjavio je juče na konferenciji za štampu Sava centru koreograf Alehandro Serudo koji i nastupa u ovoj predstavi.

Pod sloganom  “Neverovatna moć ljudskog tela da ispriča priču”  11.Beogradski festival igre dovodi vrhunske baletske trupe na pozornice u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Vršcu.

Pročitajte i ovo...