Home VestiEkonomija Alstom bira između GE i Siemens-a

Alstom bira između GE i Siemens-a

by bifadmin

Francuska Alstom grupa danas je objavila da razmatra ponudu za prodaju od američkog General Electric-a (GE) vrednu 13,5 milijardi dolara. Očekuje se kontra-ponuda nemačkog Siemens-a.

energetik

Zvanična ponuda GE za kupovinu energetskih poslovnih jedinica francuks ekompanije Alstom podigla je jutros vrednost njenih akcija za 11%. Predložena kupovina za 13,5 milijardi dolara podrazumevala bi preuzimanje sektora termalne i obnovljive energije, kao i visokonaponksih mreža. Predložena ponuda biće razmotrena do kraja maja, a predstavnici Alstoma istakli su da će eventualni priliv sredstava biti u najvećoj meri uložen u segment transporta.
S druge strane, odugovlačenje na ponudu GE tumači se čekanjem kontra-ponude od nemačkog giganta Siemens-a, kažu poznavaoci. GE i Alstom su u prethodnim mesecima već skoro postigli dogovor i stavili paraf na kupoprodajni ugovor, ali su se tada umešale francuske vlasti i političari koji su se protivili prodaji ili bili naklonjeniji nemačkom partneru.

Od Siemens-a još uvek niej stigla zvaničn aponuda, ali očekuje se da će ona podrazumevati „veće očuvanje radnih mesta za Francuze“, ali i uključenje Siemens-ovog poslovnog segmenta železnica, u nameri da se stvori „apsolutni lider u ovoj oblasti“.

Pročitajte i ovo...