Home Posle 5 Beograd je noćas “Srećan kao Lari”

Beograd je noćas “Srećan kao Lari”

by bifadmin

Beogradski festival igre se u ponedeljak 7. aprila nastavlja australijskom predstavom “Srećan kao Lari” , koja se igra u Pozorištu na Terazijama. Ovo je zabavna, razigrana i dirljiva plesna predstava, koja istražuje neuhvatljivu prirodu ljudske sreće. U kreaciji nagrađivanog australijskog koreografa Šona Parkera, ova postavka kombinuje opojan miks baleta, brejk densa, vožnje rolera i fizički zahtevne savremene igre. Likovi u komadu nastaju iz Eneagrama, psihološkog sistema koji mapira devet tipova ličnosti: Perfekcionistu, Davaoca, Izvođača, Tragičnog romantika, Posmatrača, Đavoljeg advokata, Optimistu, Gazdu i Posrednika, podešenih na živu, elektro/akustičnu muziku.

lari 02

Inače, ovo je prvi put za 11 godina da jedan plesni komad i trupa dolaze iz Australije, iako je Šon Parker već ranije, kao član kalifornijske plesne trupe ‘Alias’, imao prilike da poseti ove prostore.

Šon Parker, koreograf i vođa svoje plesne kompanije je, povodom „Larija“ u Beogradu rekao da mu je „Bilo lako kao igraču, jer tada nisam shvatao posao koreografa. Dok sam igrao, moja je dužnost bila da dobro izvedem isključivo svoju ulogu – i tu bi se moj angažman završavao. Kada sam, kasnije, počeo da se bavim koreografskim radom, shvatio sam šta znači uraditi čitav plesni sadržaj jednog komada. Ogroman posao i zadatak, a i drugačiji od zadatka igrača. A onda kada sam, uz zadatak koreografa, sebi kao dužnost udelio i posao lidera svoje plesne trupe, počeo sam da se bavim svim onim nevidljivim stvarima od kojih jedna plesna predstava i te kako zavisi: ugovaranje poslova, pregovori o finansijama, promocija, kalendar aktivnosti, i sve one stvari koje funkcionišu izvan scene. A ima ih nezamislivo puno.“

Šon Parker je višestruko nagrađivani koreograf čiji su naslovi predstavljeni u Americi, Aziji, Australiji i na Novom Zelandu. Po završetku studija, svoju plesnu karijeru je proveo u vodećim kompanijama poput Australijskog plesnog teatra Meril Tankard, Kompanije Force Majeure, Sidnejskog plesnog teatra, trupe Chunky Move, The Song Company, kompanije Alias iz Ženeve, Kompanije Meredit Monk (Njujork) i Kompanije Saše Valc (Berlin).

lari 04

Kompanija Šona Parkera je uzbudljiva, odvažna i nova australijska plesna trupa koja je eksplodirala na međunarodnoj plesnoj sceni, predstavljajući mnogo više od „igre“, ili onoga što ljudi doživljavaju kao igru. To je trupa koja grabi ka svetskoj popularnosti, fokusirajući se na predstavljanje vrhunskog kvaliteta scenske umetnosti, integrišući koreografske forme, pričanje priča, raznolike muzičke stilove i pozorišnu inventivnost; donoseći pred publiku jake, direktne poruke, kao odgovor na važne teme koje se tiču velikog broja ljudi. Sa sedištem u Sidneju, trupa je već gostovala na mnogim festivalima, i igrala predstavu „Srećan kao Lari“ u deset najpopularnijih pozorišta Velike Britanije, uključujući rasprodatu sezonu u londonskom teatru Sadlers Vels.

Komad traje 75 minuta a u njemu nastupaju Jana Kastiljo, Marni Palomares, Sofija Ndaba, Tobi Derik, Luis Renkin, Džošua Tomson, Džošua Mu, Luk Hana i Libi Montilja

Pročitajte i ovo...