Home VestiEkonomija Da li će nezavisnost Škotskoj doneti i povećanje zaduženosti?

Da li će nezavisnost Škotskoj doneti i povećanje zaduženosti?

by bifadmin

Nezavisna Škotska mogla bi posle referenduma da se suoči sa brzim rastom duga, bar po rečima britanskog Nacionalnog instituta za ekonomiju i socijalna istraživanja. Institut je naime saopštio da bi Škotska od Britanije morala da pozajmi 23 milijarde funti (skoro 30 milijardi evra) u prvoj godini nezavisnosti po kamatnoj stopi od 1,65%, što je više od uobičajenih kamata koje traži britanski Trezor, institucija nadležna za javne finansije.

Scotland and UK flags

Do ove računice Institut je došao na osnovu obećanja da će Škotska otplatiti svoj deo duga Britaniji koji bi između 2015. i 2016. godine trebalo da naraste na 1,7 biliona funti. Škotska bi pri tome trebalo da pazi na ciljeve postavljene u Mastrihtu koji zahtevaju da za 10 godina smanji javni dug ispod 60% BDP-a.

Škoti međutim sada tvrde da su oni svoj dug već otplatili kroz poreze i da bi svaka dalja otplata dugova trebalo da bude dogovorena tokom “fer pregovora” sa Britanijom.

Da podsetimo, Škotska će u septembru održati referendum o nezavisnosti za koji njihove nacionalno orijentisane partije tvrde da će joj doneti veće ekonomske slobode.
Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...