Home Vesti Lekcija mladog milijardera: Sami ste sebi najveći neprijatelj

Lekcija mladog milijardera: Sami ste sebi najveći neprijatelj

by bifadmin

Nikolas Vudmen, milijarder i osnivač GoProa, tvrdi da je njegov najveći strah, zapravo – on sam. Ima 37 godina i jedan je od najmlađih milijardera na svetu. I ne samo to, njegov novac nije nasleđen već ga je sam stekao s kompanijom GoPro – proizvođača dodataka za digitalne kamere koji mogu da se montiraju po celom telu i tako snimaju izuzetni video zapisi, piše Biznis Insajder.

nw 04

Zanimljivo je i to da su mu propala prva dva posla, i da je s roditeljima trebalo da se preseli, danonoćno radeći kako bi vratio dugove. Uvek otvoreno govori o svojim pokušajima i greškama i s nostalgijom se priseća vremena kada je bio tako siromašan da je živeo i radio u starom Folksvagenovom kombiju. Danas, zahvaljujući popularnosti smešnih videa na kanalu YouTube, Vudmenova kompanija zarađuje 500 miliona dolara godišnje. Shvatio je, naime, da ljudi žele kameru kojom mogu da snimaju sami sebe u svim mogućim situacijama i zabavljaju svojim ludorijama ostale. Na pitanje koja ga je knjiga najviše motivisala, Vudmen je odabrao knjigu Dejvida Presmana ‘Sam to Patentiraj’.

Nik Vudmen tvrdi da je njegov najveći strah, zapravo on sam, objašnjavajući kako je naučio najvažniju lekciju u životu. „U privatnom životu, ali i u poslovanju, sami ste sebi najveći neprijatelj. Ili ste si najveći motivator… Niko ne može da vam naškodi onako kako možete sami sebi“.

Njegov život je prava potvrda navedene lekcije. Njegova kompanija GoPro je njegov drugi startup. Prvi startup, marketiška kompanija funBag, ugasio se 2000. godine nakon što je došlo do pada vrednosti deonica internetskih „dot-com“ kompanija (internetski finansijski balon), nakon čega je prodao kompaniju i tako izgubio posao.

Njegov startup GoPro je kasnije osmislio, kada je tražio uređaj koji bi ga snimao dok serfuje. Tako je odlučio da osmisli prototip kamere koja se može nositi pričvršćen na željenom delu tela. Na navedenom projektu radio je čak 18 sati dnevno. Takođe je, prilikom izrade prototipa, na leđima imao torbu punu energetskog pića Getorejd kako bi poštedeo sebe odlaska u kuhinju, prenosi Forbes. Između ostalog je, za potrebe osnivanja kompanije, od svoje mame je pozajmio 35.000 dolara a i prodavao je školjke u Kaliforniji, zajedno za suprugom, kako bi prikupio sredstva. Zahvaljujući svojoj istrajnosti, Forbes mu je procenio bogatstvo na čak 1,3 milijarde dolara.

Pročitajte i ovo...