Home VestiPolitika i društvo „Lenjin odigrao pozitivnu ulogu u nacionalnoj istoriji“

„Lenjin odigrao pozitivnu ulogu u nacionalnoj istoriji“

by bifadmin

Uoči još jednog  Praznika rada, 1. maja, gotovo 60 odsto osoba starijih od 55 godina ceni Lenjina, ali i 40% Rusa mlađih od 30 godina misli da je on bio pozitivna osoba, izjavio je sociolog iz instituta Levada, Aleksej Levinson.

lenjin 06

Prema istraživanju, 51% Rusa smatra da je osnivač SSSR-a Vladimir Iljič Lenjin odigrao pozitivnu ulogu u nacionalnoj istoriji, što je za 11% više nego 2006, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u utorak. Za 38% ispitanih Rusa „Lenjin je odigrao prilično pozitivnu ulogu u nacionalnoj istoriji“, a za 13%  je njegova uloga bila „u potpunosti pozitivna“ pokazalo je istraživanje nezavisnog instituta Levada, sprovedenog na uzorku od 1603 ispitanika u 45 ruskih regiona.

Prema rezultatima iz 2006., Lenjina je „pozitivcem“ smatralo „samo“ 40% stanovnika. Danas, 26% ispitanih smatra da je Lenjinova uloga „prilično negativna“ ili „sasvim negativna“ u odnosu na 36% pre šest godina. Gotovo 60% osoba starijih od 55 godina ceni Lenjina, ali i 40% Rusa mlađih od 30 mišljenja je da je on bio pozitivna osoba, rekao je sociolog iz instituta Levada Aleksej Levinson. „Kremlj često ističe simbole sovjetske stabilnosti, podstičući tako ponovni rast interesa stanovništva za to razdoblje, naročito za lik i delo Vladimira Lenjina“, objasnio je Levinson.

Balsamovano telo oca boljševičke revolucije, rođenog tačno pre 144 godine, od njegove smrti 1924. do danas izloženo je u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi.

Pročitajte i ovo...