Home VestiEkonomija Moody’s: Oporavak rasta CIE podupire stabilizaciju kreditnih trendova

Moody’s: Oporavak rasta CIE podupire stabilizaciju kreditnih trendova

by bifadmin

Ekonomski oporavak, iako neravnomeran, širom centralne i istočne Evrope (CIE) podržava nastavak stabilizacije u kreditnim tokovima u regionu, kaže se u izveštaju Moody’s Investors ServiceMudis Investors Servis u svom novom redviđanju za region.

rejting agencije 10
Oporavak ekonomskog rasta u CEE5, koji obuhvata Češku (kreditni rejting: A1 stabilan), Mađarsku (Ba1 negativan), Poljsku (A2 stabilna), Slovačku (A2 stabilan) i Sloveniju (Ba1 stabilan), utemeljen je jačanjem domaće tražnje u Mađarskoj i Poljskoj, i podrškom dinamike izvoza u Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji. Prema Moody’s, oživljavanje privredne aktivnosti i popuštanje mera fiskalne konsolidacije pruža ekonomijama CEE5 veću fleksibilnost, uprkos utemeljenoj pojavi višeg vladinog duga i manje pristupačnog kamatnog opterećenja.

„Uprkos višim nivoima duga, stabilizacija kreditnih trendova dovela je do promene Slovačkog i Slovenačkog kreditnog rejtinga sa negativnog na stabilni, što dovodi ukupno četiri od pet ključnih ekonomija u centralnoj i istočnoj Evropi na taj nivo. Međutim, avet fiskalnog klizanja ostaje ključni rizik za održivost javnih finansija za neke od ovih ekonomija pa Moody’s stoga smatra da je malo verovatno da će se trend daljeg rasta rejtinga nastaviti“, istakao je Jaime Reusche, potpredsednik u ovoj analitičkoj kući i vodeći analitičar na izveštaju o CIE.

izvor: Portfolio.hu

Pročitajte i ovo...