Home VestiBiznis & Finansije Uvodi se dodatna premija banaka za osiguranje depozita

Uvodi se dodatna premija banaka za osiguranje depozita

by bifadmin

Banke u Srbiji će u 2014. i 2015. godine, pored redovne, morati da uplaćuju i vanrednu premiju u iznosu od 0,05 odsto kvartalno ili 0,2 odsto godišnje na stanje ukupnih osiguranih depozita, najavila je danas Agencija za osiguranje depozita. Time će biti obezbedjeni dopunski prihodi za rad Fonda za osiguranje depozita, a godišnji priliv po osnovu naplate redovne i vanredne premije osiguranja depozita iznosiće 0,6 odsto u odnosu na ukupne osigurane depozite u bankama.

Agencija osigurava depozite gradjana, preduzetnika, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća do iznosa od 50.000 evra, a velike toškove, za sada procenjene na oko 800 miliona evra, imala je zbog stečaja četiri banke u Srbiji, u poslednje dve godine, Razvojne banke Vojvodine, Agrobanke, Privredne banke Beograd, koje su bile u većinskom državnom vlasništvu, i privatne Univerzal banke. U slučaju da se nad domaćom bankom pokrene postupak stečaja ili likvidacije, Agencija osiguranim deponentima te banke isplaćuje njihove depozite, uvećane za dospelu kamatu, do iznosa od 50.000 evra.

recurring deposit

Novac za isplatu osiguranih depozita Agencija obezbedjuje naplatom premije osiguranja od banaka, iz donacija, iz budžeta Srbije, zaduživanjem u zemlji i inostranstvu, naplatom potraživanja iz stečajne ili likvidacione mase i drugih izvora.
Svetska banka je za osiguranje depozita u Srbiji odobrila kredit u iznosu od 200 miliona dolara, a predstoje pregovori s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu iz predostrožnosti (po potrebi) za te nemene od 200 miliona evra.
Agencija za osiguranje depozita razmatra i uvodjenja naplate premije na osnovu procenjenog rizika poslovanja svake banke pojedinačno.
„Očekivani dugoročni efekti ovih finansijskih aranžmana posebno se odnose na održavanje i jačanje stabilnosti finansijskog i bankarskog sistema, a time i makroekonomske stabilnosti, što bi uticalo na rast ukupnih depozita i jačanje potencijala banaka u Srbiji“, saopštila je Agencija.

Pročitajte i ovo...