Home VestiEkonomija Da li je dolar ugrožen kao glavna rezervna valuta?

Da li je dolar ugrožen kao glavna rezervna valuta?

by bifadmin

Iako Sjedinjene Države ne mogu da tvrde da bi mogle da izgube važnog ekonomskog partnera sa okretanjem Rusije prema istoku, to isto se ne može reći i za dolar.
Rusko okretanje prema Kini pre svega, ali i ostalim velikim azijskim i bliskoistočnim ekonomijama, moglo bi da ugrozi dominaciju američke valute. „Samo poslednji rusko-kineski energetski sporazum i dodatno zbližavanje Rusije sa Kinom ne znače da će dolar izgubiti poziciju kao vodeća rezervna valuta na svetu. Ali, u kontekstu frustracije Saudijske Arabije sa spoljnom politikom SAD prema Iranu, ili kineskim povećanim apetitom prema zlatu, ovi događaji predstavljaju značajan otklon od dolara“, ističe Džim Rikards, portfolio menadžer u Vest Šor grupi i partner u Tangent Kapital Partners.

evro i dolar
Ruski predsednik Vladimir Putin je u petak govorio o daljem zbližavanju sa Kinom i eventualnom formiranju Evroazijskog saveza, istovremeno dok je energetski državni gigant Gasprom potpisao tridesetogodišnji ugovor o snabdevanju Kine gasom, vredan 400 milijardi dolara. Uz tenzije u Ukrajini i želje EU da se oslobodi energetske zavisnosti o Rusiji, ovaj unosan ugovor predstavlja veliko osiguranje za naredne godine. Bitan detalj u ovoj transakciji, prenosi CNBC, predstavlja skoro sigurno direktno prebacivanje kineskih juana u ruske rublje, čime bi bilo isključen američki dolar, dosad tradicionalna valuta u energetskim kupovinama.

Istovremeno, druga najveća ruska banka, VTB, sklopila je ugovor sa Bankom Kine o direktnom plaćanju u domaćim valutama, bez upotrebe rezervne valute. Ovo je u skladu sa izjavom ruskog premijera Medvedeva od pre dva dana: „Ovim koracima pretvorićemo rublju iz konvertibilne u dominantnu rezervnu valutu“. I dok se velike ekonomije Kine i Rusije sve više trude da izbegnu dolar, mnogi analitičari na Zapadu se pitaju šta će to doneti američkoj valuti, jer su se SAD dosad preterano oslanjale na bitnu ulogu dolara i stalnu globalnu potražnju kako bi prekomerno uzimale zajmove.
Prema Rikardsu, treba posebno biti oprezan sa ovim trendom, jer „mnogi naizgled mali trendovi u finansijskom svetu preko noći se otmu kontroli i postanu globalni trendovi – najveći problem za SAD predstavlja to što one uzimaju ulogu centralne rezervne valute zdravo za gotovo, a rizikuje gubitak poverenja u njega monetarnom politikom FED sa forsiranjem „jeftinog“ dolara“. Kina je trenutno najveći vlasnik američkog duga, sa preko 3,8 biliona dolara u svojim rezervama. Međutim, ona ne može odjednom da se oslobodi tolikog novca jer bi to izazvalo globalnu paniku, već se u psolednje vreme sve više oslanja na rezerve u evrima i zlatu i zajedno sa Indijom predstavlja najvećeg svetskog kupca ovog plemenitog metala. „Kad dolar bude počeo da gubi na vrednosti Kina će moći da se osloni na profitiranje u zlatu i evrima kako bi nadomestila dolarski gubitak, pa u suštini ona trenutno formira svojevrsni masivni hedž fond koristeći zlato“, smatra Rikards.

Pročitajte i ovo...