Home VestiBiznis & Finansije Gubitak Jat ervejza u 2013. godini 73 miliona evra

Gubitak Jat ervejza u 2013. godini 73 miliona evra

by bifadmin

Aviokompanija Jat ervejz (Airways), prethodnik Er Srbije (Air Serbia) u 2013. godini je imala gubitak od 8,4 milijarde dinara (73 miliona evra) 2013. godine, saopštila je danas Er Srbija. Ukupan gubitak uključuje operativni gubitak iz poslovanja od 5,2 milijarde dinara (45 miliona evra) i saldo od 3,2 milijarde dinara (28 miliona evra) koji obuhvata korekcije stanja konta bivšeg Jata koje nalaže revizija. Taj iznos korekcije koji nalaže revizija, obuhvata ispravke grešaka preostalih od ranije i pogrešnih usklađivanja, kao i negativnih revizorskih primedbi.

Jat ervejz je 2012. godine imao ukupan gubitak od 4,2 milijarde dinara (36,7 miliona evra), od čega je 3,6 milijardi dinara (32 miliona evra) operativni gubitak. Ta kompanije je zvanično postala Er Srbija početkom 2014. godine, kada je prenos 49 odsto akcijskog udela na avikompaniju Etihad ervejz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata konačno usvojen i realizovan. Vlasnik 51 odsto akcijskog kapitala te aviokompanije je Vlada Srbije.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić rekao je da se gubitak od 73 miliona evra u 2013. godini odnosi na dugogodičnje loše poslovanje Jat ervejza. Novi menadžment predvodjen Kondićem, na osnovu ugovora Vlade Srbije i Etihad ervejza, preuzeo je upravljanje krajem oktobra 2013.

„Sada se okrećemo budućnosti i zahvaljujući partnerstvu sa Etihad ervejzom i jakoj podršci Vlade Srbije, Er Srbija sada ima strategiju za oporavak, kao i temelje za stvaranje profitabilne i jake kompanije“, istakao je Kondić. On je istakao da je Er Srbija sada međunarodna aviokompanija koja posluje u globalnim razmerama s partnerima koji spadaju u red vodećih svetskih finansijskih i poslovnih organizacija, i zato je bilo neophodno da se poslovanje uskladi sa najvišim međunarodnim standardima.

jat i etihad

„Sastavljanjem finansijskih izveštaja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja stvorili smo obavezne okvire za jačanje aviokompanije i njen dalji razvoj“, rekao je Kondić i ukazao da su obezbedjeni i mehanizmi za strogo praćenje poslovanja. Dodao je da je započela realizacija plana za obnovu flote i širenje saobraćajne mreže, uz unapredjenje usluga.

„Već se jasno vide prvi pokazatelji boljeg poslovanja. U prvom kvartalu 2014. imamo 66 odsto veći ukupan broja putnika u celokupnoj saobraćajnoj mrezzi Er Srbije nego u istom periodu 2013. godine, dok je prevoz robe porastao 46 odsto“, rekao je on.

U saopštenju se ističe da je prvi put u istoriji srpske aviokompanije finansijski izveštaj sastavljen na osnovu Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI) i podnet nezavisnoj revizorskoj kući KPMG na reviziju.

Pročitajte i ovo...