Home VestiEkonomija Ulaganja: ragbi zvezda NFL Vernon Dejvis je prvi sportista izlistan na berzi

Ulaganja: ragbi zvezda NFL Vernon Dejvis je prvi sportista izlistan na berzi

by bifadmin

Američka brokerska kuća Fantex želi da proširi berzu sportista na NBA i atletiku, a ubuduće će nuditi i – muzičare i glumce.

vernon 01

Navijači i obožavaoci sportskih zvezda konačno, barem u Americi, mogu da dobiju i neki povraćaj na uloženu veru. Brokerska kuća Fantex iz San Franciska u ponedeljak je na berzi ponudila 421.000 deonica zvezde NFL kluba ‘San Francisko 49ers’, Vernona Dejvisa.

Prvi sporista ikada izlistan na berzi, Vernon je svoj IPO započeo sa 10 dolara po deonici, do sredine dana vrednost je porasla 10 odsto, a trgovalo se sa sto i jednom deonicom. Trenutno su na 10,5 dolara.

4 miliona na ruke

U zamenu za 4 miliona dolara isplaćenih unapred, Dejvis je s Fantexom potpisao ugovor po kojem im prepušta 10% buduće dividende na sebe. Na cenu deonica Vernona Dejvisa uticaće vrednost njegovih budućih ugovora s klubovima, sponzorskih ugovora i drugih izvora prihoda njegovog brenda. Ulagačima će se isplaćivati i dividenda od Dejvisove “penzije”, odnosno karijere koju će započeti nakon što prestane da aktivno igra američki fudbal.

Širenje na zabavu

Fantex je još prošle godine imao sličan ugovor o izlasku na berzu sa zvezdom ‘Hjuston Teksansa’, Arijenom Fosterom. Njegov IPO bio je planiran za decembar 2013. ali se Foster povredio i završio na operaciji, pa se od ovog dogovora odustalo. Fantex sada pregovara s napadačem ‘Bafalo Bilsa’ EJ Manuelom. Ova brokerska kuć želi da razvije berzu sportista i u budućnosti je proširi na druge industrije, kako bi zainteresovani investitori mogli da ulažu i u – muzičare i glumce.

Pročitajte i ovo...