Home VestiBiznis & Finansije Ima prostora za još bolju ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije

Ima prostora za još bolju ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije

by bifadmin
U Privrednoj komori Srbije održan je u petak veliki privredni forum koji je okupio oko 220 srpskih i slovenačkih kompanija. Na skupu je zaključeno da su politički odnosi Srbije i Slovenije odlični , da ekonomska saradnja ide uzlaznom putanjom, ali ima prostora za unapređenje investicija, robne razmene, kao i za zajednički nastup kompanija na trećim tržištima. Skupu je prisustvovao i Borut Pahor, predsednik Slovenije.
Slovenija je uvek među prvih deset ekonomskih partnera Srbije. Slovenačke investicije u srpsku privredu dostigle su 1,4 milijardu evra, dok je robna razmena premašila milijardu dolara, rekao je, na otvaranju foruma,  Željko Sertić, predsednik PKS.
slovenija
Sertić je istakao da ekonomska saradnja Srbije i Slovenije stalno raste, da je srpski izvoz prošle godine povećan oko 13 odsto, uvoz 2,4 odsto, kao i da se povoljna tendencija razmene nastavlja i u 2014.
Najbolja saradnja između Srbije i Slovenije je u metalskoj i elektro industriji, poljoprivredno-prehrambrenoj i farmaceutskoj, a značajne mogućnosti za ulaganja postoje u oblasti infrastrukture, ekologije, IT i turizma, naveo je predsednik PKS pozivajući slovenačke kompanije da nastave da investiraju u Srbiji i iskoriste prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom.
U Srbiji je aktivno oko 500 slovenačkih kompanija i zapošljavaju 35.000 ljudi. Zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini na rusko  tržište bez carine već izvoze Gorenje, Helios, JUB, Impol Seval, Kolpa San, naglasio je Sertić.
 U oblasti železničkog saobraćaja, prema rečima predsednika PKS, posebna pažnja treba da bude usmerena na uspostavljanje Zapadno balkanskog železničkog koridora (Minhen-Ljubljana-Zagreb-Beograd-Sofija-Istanbul) i na osnivanje Javnog preduzeća Kargo 10 koje treba da doprinese povećanju obima tereta kroz zajednički nastup na trećim tržištima.
PKS je strateški usmerena na povezivanje i uspostavljanje saradnje između privrednika koja bi trebalo da se odvija kroz udruživanje u klastere i konzorcijume, nastup na trećim tržištima i zajedničko kreiranje i realizaciju projekata, dodao je predsednik PKS.
Sertić je ukazao da je za Srbiju izuzetno značajno slovenačko iskustvo u procesu pridruživanja EU jer, kako je rekao, „za nas može da bude zlata vredno, kako bi brže i efikasnije završili pregovore o pristupanju “.
Predstavnike državno-privredne delegacije Slovenije, Sertić je upoznao sa reformama koje sprovodi Vlada Srbije sa ciljem unapređenja privrednog ambijenta, a koje predviđaju usvajanje 21 sistemskog zakona i rešavanje statusa preduzeća u restrukturisanju.
Predsednik Slovenije Borut Pahor ocenio je da je za Srbiju veoma važno da nastavi ekonomske reforme i proces pridruživanja EU kako bi, kada uđe u Uniju, bila sposobna da se takmiči sa najboljim zemljama.

„Kada smo mi ulazili u EU, mnoge stvari smo radili na brzinu i napravljeno je dosta grešaka“, rekao je Pahor.

Kako je istakao, Srbija bi prilikom usklađivanja zakonske regulative sa EU trebalo da pronađe način da se ta zakonska rešenja zaista mogu primeniti, i da joj se ne desi kao Sloveniji da mnoge zakone harmonizuje pod presijom i u žurbi, a da sada mora da ispravlja štetu.

Predsednik je najavio da će u Sloveniji uskoro  biti raspisani parlamentarni izbori i da bi trebalo da nova vlada u punom kapacitetu počne sa radom na jesen. To znači, kako je pojasnio, da će i dogovorena ekonomska saradnja biti nastavljena u istom poslovnom ambijentu.

Pahor je podsetio na prvu zvaničnu posetu predsednika Slovenije Srbiji posle četvrt veka, i izrazio uverenje da će odlični politički odnosi, bez ijednog spornog pitanja, imati povoljne efekte i na privrednu saradnju.

„Ovo je prva zvanična poseta Srbiji koja se odvija u klimi poverenja, optimizma, vere u dobru budućnost odnosa dva naroda. Odlični politički odnosi imaju dobre reperkusije na ekonomsku saradnju“, poručio je slovenački predsednik.
Rast izvoza Srbije u Sloveniju u prvom tromesečju dostigao je 20 procenata i naša zemlja i dalje želi da uveća asortiman srpskih proizvoda na slovenačkom tržištu. Osim povećanja izvoza, želimo da se uvećaju i slovenačke investicije u Srbiji , rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je naglasio da je Srbija zainteresovana za zajednički nastup srpskih i slovenačkih kompanija na trećim tržištima, podsetivši da je Memorandum o saradnji potpisan krajem prošle godine. Srbija i Slovenija mala su tržišta koja treba da se udruže da bi bile konkurentne.

On je podsetio da je prošle godine održana zajednička sednica dve vlade i najavio da će takva sednica biti održana i ove godine u Ljubljani.

Ministar finansija Slovenije Uroš Čufer govorio je na forumu o ekonomskoj situaciji u Sloveniji, navodeći da je u toj zemlji aktuelna dokapitalizacija banaka i restrukturiranje preduzeća dok se tek očekuju rezultati tog procesa.
Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič ocenio je da ulazak na slovenačko tržište za srpske kompanije istovremeno predstavlja i ulaznicu za tržište zemalja EU. Sa druge strane, Srbija ima dobre odnose sa zemljama na istoku i povoljne administrativne sporazume sa tim zemljama, koje bi slovenačke firme mogle da iskoriste u većoj meri.
Milič je izrazio spremnost da  Gospodarska zbornica Slovenije pomaže srpskim i slovenačkim kompanijama da uspešnije posluju i sarađuju, što će doprineti rastu slovenačke i srpske privrede.
Srpsko slovenački poslovni forum okupio je 98 kompanija iz slocvenije i 120 iz Srbije. Forum je organizovan u okviru zvanične posete državno privredne delegacije Slovenije Srbiji.
D.Vuković PKS

Pročitajte i ovo...