Home VestiBiznis & Finansije Energo Zelena preradila više od 650 tona životinjskog otpada tokom poplava

Energo Zelena preradila više od 650 tona životinjskog otpada tokom poplava

by bifadmin

Energo Zelena je prva i trenutno jedina fabrika za neškodljivu preradu životinjskog otpada (sporednih proizvoda životinjskog porekla – SPŽP) kategorije 1 u Srbiji i regionu koja u potpunosti posluje u skladu sa srpskim i EU zakonima. Na konferenciji za medije koju je Energo Zelena organizovala danas u fabrici u Inđiji, menadžment je saopštio da je fabrika preradila više od 650 tona životinjskog otpada kategorije 1 iz poplavljenih područja. Naglašeno je da količine nisu konačne i da se očekuje dopremanje novih količina.

 

Energo Zelena, fabrika za preradu  opasnog životinjskog otpada kategorije 1 koja se nalazi u opštini Inđija,  opremljena je sa najsavremenijom tehnologijom za preradu životinjskog otpada i  godišnje može da preradi do 150.000 tona ovog otpada. Fabrika predstavlja prvo postrojenje u Srbiji i regionu (sa izuzetkom Hrvatske) čije poslovanje je u potpunosti usklađeno sa zakonima Srbije i Evropske unije, najvišim standardima zaštite životne sredine, kao i bezbednosnim i zdravstvenim standardima. Upravo je Energo Zelena postrojenje odigralo glavnu ulogu u procesu prerade životinjskog otpada iz poplavljenih područja iz Srbije i Bosne i Hercegovine tokom druge polovine ovog meseca. Prema podacima koje je izneo Dejan Basarić, menadžer fabrike Energo Zelena, “kompanija je u periodu od 17. maja do 28. maja bezbedno sakupila, prevezla i preradila 495 tona životinjskog otpada kategorije 1 iz Srbije i 164 tone životinjskog otpada kategorije 1 iz Bosne i Hercegovine. Kompanija je tokom ovog perioda takođe preradila i 658 tona otpada dopremljenog od redovnih klijenata, što je ukupno 1.317 tona”.

Fabrika Energo Zelena jedna je od najznačajnijih belgijskih investicija u Srbiji. Ova inicijalna investicija od 21,5 miliona evra u savremeno postrojenje za preradu životinjskog otpada trasira put za primenu i srpskih i EU zakona u ovoj oblasti. Pravilna prerada životinjskog otpada kategorije 1 predstavlja uslov za održivi razvoj industrije mesa i industrije mleka. Ovo je veoma važno jer upravo ove industrije imaju potencijal da daju snažan doprinos razvoju srpske privrede.

energo zelena

Energo Zelena je fabrika sa takozvanim nultim stepenom otpada, budući da se finalni proizvodi (tehnička mast, mesno i koštano brašno) koriste za proizvodnju energije. Specijalne tehnologije se takođe koriste kako bi se sprečilo zagađivanje vazduha, za tretman mirisa i čišćenje i neutralizaciju otpadnih voda.

Pročitajte i ovo...