Home Posle 5 Kolorado: Poseban finansijski sistem za trgovinu marihuanom

Kolorado: Poseban finansijski sistem za trgovinu marihuanom

by bifadmin

Zakonodavci u Koloradu su odobrili predlog prvog finansijskog sistema za industriju marihuane. Ovaj sistem bi trebalo da sačinjava mreža neosiguranih zadruga koje bi proizvođačima “trave” i njenih proizvoda pružali mogućnost pristupa bankarskim uslugama.

Cilj ovog predloga je da se promeni način poslovanja sa marihuanom koji se do sada uglavnom vezivao za gotovinsko plaćanje, odnosno nemogućnost transakcija preko banaka. Zbog ovakvog načina poslovanja, legalni trgovci marihuanom su radili sa velikim količinama gotovine što ih je činilo stalnom metom pljačkaša.

Da podsetimo, početkom ove godine Kolorado je postao prva američka država koja je legalizovala prodaju marihuane, a očekuje se da će njenim stopama uskoro krenuti i država Vašington.

trava

Američki pandan ministarstvu trgovine dozvolio je bankama da sarađuju sa trgovcima i proizvođačima marihuane samo pod određenim uslovima, sa ciljem da prati njenu distribuciju i naplaćuje porez u ovoj sferi privrede. Uprkos tome, mnoge banke ipak nisu želele da posluju sa proizvođačima i trgovcima marihuanom.

Ali zato je predlog koji bi reguliso prvi finansijski sistem u ovoj industriji usvojen juče, i on dozvoljava trgovcima i proizvođačima marihuane da ulažu u zadruge koje će im omogućiti poslovanje sa kreditnim karticama i čekovima.

Izvor: NBC

Pročitajte i ovo...