Home VestiEkonomija Lloyd upozorava na uticaj klimatskih promena

Lloyd upozorava na uticaj klimatskih promena

by bifadmin

Jedna od najvećih osiguravajućih kompanija na svetu, londonski Lloyd, pozvala je danas sve učesnike u industriji osiguranja da ozbiljno shvate klimatske promene i počnu da unose odgovarajuče prognoze u svoje risk modele.
Ekonomski uticaj vremenskih nepogoda sve je veći svuda u svetu: ova zima bila je izuzetno oštra u SAD i Kanadi, a proleće je donelo velike poplave u Velikoj Britaniji i centralnoj Evropi. Sada po prvi put jedan od najvećih učesniak na svetskom tržištu osiguranja poziva sve konkurente da se donese promena pravljenja godišnjih analiza na globalnom nivou, unošenjem faktora klimatskih promena. „Klimatske promene imaju direktan uticaj na poslovno okruženje i više ne predstavljaju samo problem za ekološke stručnjake, već su postale ključan ekonomski problem“, istakao je Trevor Mejnard, jedan od direktora u Lloyd-u.

klimatske promene

Za ilustraciju ovih njegovih reči najbolje će poslužiti podaci industrije osiguranja u prethodne tri godine: 2011. je bila rekordna godina u negativnom smislu za osiguravače, sa zabeleženih 126 milijardi dolara gubitka usled elementarnih nepogoda, od toga 35 milijardi samo zbog superoluje Sendi u Sjedinjenim Državama.

Ovaj apel Mejnarda desio se iste nedelje kad je i OECD upozorio na sve veće troškove prirodnih nepogoda, ali i onih na koje je uticalo čovečanstvo (klimatske promene kao efekat staklene bašte). OECD je izračunao da su zemljotresi, socijalni nemiri, teroristički napadi, industrijske nesreće, pandemije i klimatske promene u poslednjoj deceniji generisale oko 1,5 bilion dolara troškova za razvijene ekonomije i ekonomije u razvoju, odnosno dvostruko više nego u deceniji pre toga.

Pročitajte i ovo...