Home VestiEkonomija Počeo sa radom Fond za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća

Počeo sa radom Fond za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća

by bifadmin

Juče je počeo sa radom Fond za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća (ENEF) u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana koji raspolaže sa 77 miliona evra, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone rekao je na predstavljanju fonda da će njime upravljati EBRD i da će se novac ulagati u kapital malih i srednjih preduzeća ili obezbeđivati dodatni novac kroz obveznice i druge vidove finasiranja.

„Fond je ostvoren za ulaganja u preduzeća sa visokim potencijalom rasta u svim oblastima, a u Srbiji su posebno zanimljive firme iz oblasti poljoprivrede, od primarne proizvodnje do finalne prerade hrane, proizvodnje i informacionih tehnologija”, rekao je Patrone.

fond za podrsku

Fond bi trebalo ulaganjem u kapital da postaje vlasnik između 20 i 35 odsto udela u preduzeću koje finansira, da se uključuje u način upravljanja i da potom, kroz tri do sedam godina, proda svoj udeo.

Patrone je naveo da je kao inicijalna kapitalna baza za ENEF obezbeđeno 38,5 miliona evra od EBRD, Evropskog investicionog fonda i nemačkog DEG fonda i da će prema dogovoru EBRD udvostručit taj iznos.

Prema njegovim očekivanjima, u narednih godinu dana osnovni iznos trebalo bi da bude povećan na 55 miliona evra, tako da će malim i srednijm preduzećima na Zapadnom Balkanu na raspolaganju biti 110 miliona evra za jačanje kapitala i finansiranje.
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...