Home VestiIT i nauka Porast interesovanja za hardver tehnologije

Porast interesovanja za hardver tehnologije

by bifadmin

Projekat koji je u toku već skoro tri godine, sićušan SciO uređaj za koji Dror Šeron (Dror Sharon), osnivač firme „Consumer Physics“ koja je i idejni tvorac uređaja, kaže da je prvi svetski jeftin molekularni spektrometar sa cenom od 199 američkih dolara, u stanju je da skenira sve od hrane, preko nakita i drugih predmeta i da u momentu otkrije hemijski sastav svakog od objekata.

Uprkos činjenici da su mnogi skeptični u vezi rada uređaja i verodostojnosti informacija koje daje, SciO koji je otkriven prošle nedelje, već sada je prikupio preko 950.000 dolara na Kickstarter platformi – četvorostruko više od primarnog cilja firme koji je iznosio 200,000 dolara.

future

„Sve veće interesovanje za tehnologiju 3D štampanja i sveprisutnost smart telefona kao i bolji proizvodni procesi zajedno su doprineli i olakšali mnogim preduzetnicima koji se bave hardver tehnologijom da svoje proizvode naprave brže i bez ulaganja previše novca“, kaže Boris Verc (Boris Wertz), osnivač firme „Version one Venture“. Sve je to dovelo do kompjuterske renesanse pošto mnoge firme koje se bave proizvodnjom hardvera grabe pažnju na ovonedeljnom događaju „TechCrunch Disrupt“ koji se jednom godišnje održava u San Francisku, Njujorku i Pekingu na kojem firme izlažu svoja tehnološka ostvarenja i dostignuća i laktaju se kako bi dostigli popularnost Fejsbuka ili Tvitera.

Novac kao i uvek igra važnu ulogu. Više od 870 miliona dolara uloženo je u hardver proizvodnju u 2013. godini za razliku od 422 miliona dolara u 2012.

Ono što privlači investitore jeste mogućnost današnjih firmi da svoje ideje i prototipove stavljaju na crowd-funding sajtove. „Crowd-funding je savršen za hardver proizvođače“, kaže Skot Miler osnivač firme „Dragon Innovation“ što pomaže firmama da prikupe potreban novac. „Kada imate ljude koji glasaju svojim novčanicima za nešto što još uvek praktično ne postoji, to je veoma jasan indikator da ste na dobrom putu“, dodaje Wertz.

Dror Šeron kaže da je zanimanje za njegov proizvod premašilo sva očekivanja, i da se nada da će prvi proizvod biti oproban na jesen, a u komercijalnu prodaju pušten u prodaju do sledećeg Božića.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...