Home VestiBiznis & Finansije Rast industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene

Rast industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene

by bifadmin

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine veća je za 1,9 odsto nego u istom mesecu prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku. U poredjenju sa martom ove godine rast je iznosio 0,6 odsto, dok je u preradjivačkoj industriji pad bio 1,2 odsto.

Industrijska proizvodnja u aprilu ove godine manja je za 2,3 odsto od proseka u 2013.
Za prva četiri meseca ove godine industrijska proizvodnja je za 2,1 odsto veća nego u istom periodu 2013.
U aprilu je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, rast industrijske proizvodnje bio 13,8 odsto u poredjenju sa istim mesecom prošle godine, dok je u preradjivačkoj industriji pad bio 0,4 odsto, a u rudarstvu 3,2 odsto.
Obim industrijske proizvodnje u aprilu ove godine porastao je u 14 oblasti čiji je udeo 65 odsto u ukupnoj industrijskoj proizvodnji.
izvoz_02
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za prva četiri meseca ove godine iznosila je 8,5 milijardi evra, što je za 5,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Izvezeno je robe u vrednosti 3,6 milijardi evra, 14,4 odsto više nego prethodne godne, dok je uvoz bio 4,9 milijardi evra, što je smanjenje od 0,3 odsto.
Spoljnotrgovinski deficit od 1,3 milijarde evra je za 26,1 odsto manji nego u prva četiri meseca prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 74,2 odsto, a prošle godine u istom periodu 65 odsto.
Najveće učešće u izvozu imaju proizvodjači iz Šumadije i zapadne Srbije (32,8 odsto), zatim iz Vojvodine (32,7) i Beograda (20 odsto). U uvozu je najveći udeo firmi iz Beograda (42 odsto), Vojovodine (29,9 odsto), Šumadije i zapadne Srbije (19,4 odsto).
Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu roba iz Srbije su Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija i Rumunija, a u uvozu Nemačka, Italija, Ruska Federacija, Kina i Madjarska.
Promet robe u trgovini na malo u aprilu ove godine je za 5,4 odsto veći nego u martu, mereno stalnim cenama (bez inflacije), a u tekućim cenama je veći za 5,8 odsto.
U poredjenju sa istim mesecom prošle godine, promet u radnjama je nepromenjen u stalnim cenama, a u tekućim cenama je veći za 1,5 odsto.
U prva četiri meseca ove godine promet je u stalnim cenama veći za 1,9 odsto nego u istom periodu prošle godine, a u tekućim cenama je povećan za 3,7 odsto.

Pročitajte i ovo...