Home VestiIT i nauka Samoobnovljiva plastika inspirisana ljudskim krvotokom

Samoobnovljiva plastika inspirisana ljudskim krvotokom

by bifadmin

Pomenuti novi tehnološki pronalazak je samoobnovljivi materijal – plastika koja je u stanju da se „izleči“ sama od sebe, što znači da bilo da je u pitanju naprsli ekran mobilnog telefona ili polomljeni teniski reket ovi predmeti će jednog dana moći sami sebe da „poprave“ bez naše pomoći.

Inspirisan ljudskim kvotokom, prototip sadrži mrežu kapilara koji šalju lekovite hemikalije u oštećena područja. Novi materijal, koji je izum inžinjera sa Univerziteta Ilinois, opisan je u američkom naučnom časopisu „Science journal“.

samoobnavljajuca

Decenijama naučnici maštaju o građi koja bi funkcionisala kao biljke i imala mogućnost samoobnavljanja poput nekih životinja. Tako bi problemi poput naprsle cevi ili kvara u unutrašnjosti automobila postali prošlost a pokvareni kompjuterski čipovi u laptopovima i mobilnim telefonima bi se sami popravljali. Iako su naučnici i inženjeri već dizajnirali strujno kolo sa ovim mogućnostima samoizlečenja, da bi se popravili veći kvarovi, profesor Skot Vajt (Scott White) sa Unierziteta Ilionois i njegov tim dizajnirali su novi vaskularni sistem – inspirisan arterijama i venama koje se nalaze u ljudskom telu. Potrebne supstance šalju se kroz dva kanala do mesta kvara i pokušavaju da popune pukotinu ili mesto kvara u dva odvojena procesa, da bi rezultat bilo stvaranje snažne i čvrste strukture oko mesta kvara. Testovi su pokazali ohrabrujuće rezultate -materijal je povratio 62% svoje prvobitne snage.

Ipak naučnici priznaju da bi za nepredvidive, neočekivane i nekontrolisane povrede, bila potrebna mnogo kompleksnija i međusobno povezanija vaskularna mreža. Iako su pronalasci na ovom polju prilično uzbudljivi, ovakav projekat na dugoročnom planu i dalje ostaje nedovoljno istražen.

Izvor: BBC

Katarina Marinković

Pročitajte i ovo...