Home VestiBiznis & Finansije Ugašen požar u Kolubari, smanjena proizvodnja na Đerdapu

Ugašen požar u Kolubari, smanjena proizvodnja na Đerdapu

by bifadmin

Privredno društvo HE Đerdap preduzima sve neophodne mere kako bi ispuštanjem vode na najvećoj dunavskoj elektrani smanjio nivo vodostaja nizvodno od Beograda. Sve ove, vanredne mere imaju za cilj da se što brže prihvate vode iz Save, Drine, Morave i drugih pritoka. U ovom trenutku dotok Dunava je 11.000 kubih metara u sekundi, a ispušta se 13.500 kubih metara. Razlika izmedju dva nivoa Dunava na HE Djerdap 1 – gornjeg i donjeg – je oko 21,5 metara ili šest metara manje od nominalnog, a 14 metara od maksimalnog. Kota gornjeg Dunava kod reke Nere održava se stabilno i prema Međudržavnom ugovoru, dok je na samoj elektrani blizu minimalno tehnički dozvoljenog navodi se u saopštenju EPS.

Antic i Obradovic na licu mesta
Sve je to uticalo na proizvodnju koja je smanjena za gotovo četvrtinu i sada iznosi samo 738 megavat sati. Uvedeno je neprekidno dežurstvo na svim vitalnim objektima i u ovom trenutku najvažnije da se utiče na smanjenje vodostaja u akumulacionim jezerima, a proizvodni rezultati su u drugom planu.
Ugašen požar u termoelektrani „Kolubara“

Brzom i efikasnom reakcijom zaposlenih „Elektroprivrede Srbije“, vatrogasnih i spasilačkih ekipa ugašen je požar na tri transformatora u okviru kruga termoelektrane „Kolubara“ u Velikim Crljenima, sprečene su veće posledice i veoma je važno što nema nastradalih i što i u ovako katastrofalnim uslovima kao sistem imamo sposobnost da brzo reagujemo i otklanjamo kvarove – rekao je danas Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike koji je sa Aleksandrom Obradovićem, v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ obišao TE „Kolubara“.
Obradović je naglasio da čim prestanu padavine i steknu se vremenski uslovi, počinje ispumpavanje vode iz elektrane, trafo će biti premošćen i elektrana spremna za proizvodnju.
– EPS je pokazao da i u najtežim uslovima održava stabilnost energetskog sistema i koristićemo sve mere da održimo sistem – rekao je Obradović. – Prioritet je stabilizacija distributivnog sistema i proizovdnje, a sada su sve oči uprte u Rudarski basen „Kolubara“ kako bi se ponovo pokrenula proizvodnja uglja i osigurala stabilnost sistema.
Ministar Antić je naglasio da je trenutno otežan rad u termoelektranama „Nikola Tesla“, jer je ugalj mokar, a zbog katastrofalne situacije u Obrenovcu i mnogi zaspoleni rade veće nekoliko smena. U toku je doprema hrane i vode za zasposlene u TENT-U. TE „Kolubara“ je drugi dan van pogona, jer je preplavljena i okružena vodom.

Pročitajte i ovo...